Komentara: 36
Pregleda: 5290

Državljani Hrvatske u Srbiji najveću podršku dali HDZ-u, glasalo tek 437 građana

06.07.2020. u 10:36h > 16:22
Izvor: Subotica.com
Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) dobila je ubedljivo najviše glasova od svojih državljana u Srbiji koji su iskoristili pravo da biraju sastav parlamenta našeg zapadnog suseda. Iako je izlaznost bila izuzetno niska (437 glasača), HDZ je uspeo da prikupi najveću podršku (45,91% / 191 glas).
Državljani Hrvatske u Srbiji najveću podršku dali HDZ-u, glasalo tek 437 građana

Izuzetno mali broj birača, državljana Republike Hrvatske sa prebivalištem u Srbiji, glasao je za vikend na parlamentarnim izborima za hrvatsku krovnu zakonodavnu ustanovu. Iako su čelnici svih političkih opcija i ustanova hrvatske nacionalne manjine u Srbiji pozivali na visoku izlaznost, ona je izostala. U samoj Hrvatskoj takođe je zabeležena niska izlaznost od 46,85 osto, što je za oko 6 odsto niža od onih 2016. godine.

Glasanje u Srbiji bilo je na dva konzularna mesta, u Subotici i Beogradu. U Generalnom konzulatu u Subotici, po "službenoj dužnosti" registrovano je 14.620 državljana Hrvatske, a pravo da glasa u Srbiji imalo je gotovo 30.000 osoba, što je izlaznost od oko 15 osto.

Prema informacijama iz Državne izborne komisije Republike Hrvatske, u Srbiji je za dane vikenda ukupno glasalo 437 građana, a 21 glas se računa kao nevažeći. Za HDZ je glasao 191 birač (45,91%), za MOST 44 (10,57%), a za kolaliciju "Možemo" 42 (10,09%).

Predsednik DSHV-a, Tomislav Žigmanov, po završetku izbora čestitao je prvom čoveku HDZ-a.

- Čestitam predsedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću na pobedi na izborima za deseti saziv Hrvatskog sabora! Čvrsto verujem u nastavak plodonosne saradnje sa legitimnim institucijama hrvatske zajednice u Srbiji i pružanju podrške našim kapitalnim projektima. - poručio je Žigmanov na Tviteru.

Čestitke je uputio i Zvonimir Perušić, predsednik Hrvatskog demokratskog foruma (HDF).

- Rezultati izbora pokazuju da je Vlada na čelu sa premijerom Plenkovićem od većine birača dobila potvrdu dobrog rada u prethodne četiri godine, te da najveći broj građana očekuje isti državni kurs i naredne četiri godine - zaključuje Perušić. - Snažna podrška građana dosadašnjoj politici Vlade Republike Hrvatske i HDZ-a je zalog da se rešavaju i pravi problemi pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. U tom smislu HDF, koji je na nedavno okonačnim lokalnim izborima nastupio kao jedina hrvatska lista u Srbiji, će u granicama svojih mogućnosti i ovlašćenja biti partner institucijama i telima hrvatske države, sa ciljem unapređenja položaja i prava hrvatske nacionalne manjine u ovoj državi. Izražavamo nadu da će Vlada Republike Hrvatske imati sluha za nove inicijative iz hrvatske zajednice, koje će ići u smeru zadovoljavanja potreba svih Hrvata u Republici Srbiji, a ne samo jednog dela ovdašnje manjinske elite.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 9 meseci
Komentara: 36
Pregleda: 5290

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.