Komentara: 30
Pregleda: 8187

DS: Kada ćemo se zaista kupati u Palićkom jezeru?

09.09.2019. u 15:38h
Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Saopštenje Gradskog odbora Demokratske stranke Subotica prenosimo u celosti.
DS: Kada ćemo se zaista kupati u Palićkom jezeru?

Pre dve nedelje konačno je počela izgradnja kanalizacije u naselju Palić u okviru šireg projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš” koji se finansira iz donacijskih sredstava Vlade Republike Nemačke putem KfW Banke, u visini od 6,5 miliona evra.

Ovo je svakako dobra vest. Međutim, gradski zvaničnici često naglašavaju, u šta i mnogi građani veruju, da će izgradnja kanalizacije u naselju Palić za rezultat imati čisto Palićko jezero.

Ovo je, međutim, dezinformacija. Izgradnja kanalizacije u naselju Palić i potisnog voda do prečistača će poboljšati kvalitet vode Ludaškog jezera u koje se do sada izlivala kanalizacija iz naselja Palić, ali to nema nikakve veze sa Palićkim jezerom.

Naime, otkako je pre par godina Zoološki vrt povezan na kanalizaciju i otpadne vode iz njega ne idu više u Palićko jezero i otkako je veliki deo Vikend naselja priključen na kanalizaciju, u jezeru se više, po merenjima Zavoda za javno zdravlja, ne beleži mikrobiološko zagađenje, odnosno zagađenje fekalijama.

Nije, dakle, Palićko jezero zagađeno fekalijama nego se u njega prekomerno izlivaju azotna i fosforna jedinjenja koja uzrokuju bujanje modrozelenih algi zbog kojih je voda jezera 5. kategorije, odnosno nepodesna za kupanje. 

Tri su izvora fosfornih i azotnih jedinjenja: prvi i najveći je gradski prečistač koji, da li usled neodgovarajućeg projekta ili lošeg upravljanja ispušta u jezero ova jedinjenja u znatno većim količinama od preporučenih za ovakve tipove jezera. 

Drugi izvor azotnih i fosfornih jedinjenja je veštačko đubrivo koje se sliva u jezero sa okolnih njiva. Dobro je što se iz sredstava donacija finansira formiranje zaštitnog pojasa oko jezera. Nije, međutim, za pohvalu što se taj projekat tako sporo realizuje.

I, konačno, treći uzrok je, višedecenijski sediment, odnosno mulj. Pitanje je koliko ima nataloženih hemijski jedinjenja u njemu i koliko su ona aktivna. Takođe, ne pridaje se značaj ni činjenici da mulj jezero čini znatno plićim što dovodi do poremećaja u ekosistemu.

Osnovni preduslov za čisto Palićko jezero je, dakle, povećanje efikasnosti i stabilizacija rada uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i formiranje zaštitnog pojasa oko jezera. Svedoci smo, međutim, da od 2013. nijedna institucija ne radi ozbiljno na ovim problemima. A dok se ovi problemi ne reše jezero će i dalje biti opterećeno hemijskim jedinjenjima koja dovode do bujanja modrozelenih algi koje su osnovni zagađivač jezera. 

I u jezeru kupanja neće biti.

// Kraj saopštenja

Izvor: GrO Demokratska stranka (DS)
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 30
Pregleda: 8187
Povezane teme

kupanje na paliću

kupanje u jezeru palić

izgradnja kanalizacione mreže

biodiverzitet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.