Komentara: 27
Pregleda: 2157

DSHV poziva građane hrvatske nacionalnosti da se u popisu tačno izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

01.10.2022. u 15:30h
Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Saopštenje Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini povodom popisa stanovništva koji je danas započet na teritoriji Srbije, prenosimo u celosti.
DSHV poziva građane hrvatske nacionalnosti da se u popisu tačno izjasne o nacionalnoj i verskoj pripadnosti

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini celim je nizom aktivnosti u proteklih nekoliko meseci potvrdio da je svestan značaja popisa stanovništva kao društvenog dešavanja. Podsećamo javnost da smo zajedno sa Hrvatskim nacionalnim većem bili uključeni u popisni proces – predstavnici hrvatske zajednice nalaze se u popisnim komisijama u 8 lokalnih samouprava; motivirasali smo i animirali članove zajednice da se prijave za instruktore – one koji će obučavati popisivače, a značajan broj građana hrvatske nacionalnosti prijavljen je među popisivače na osnovu naših organizovanih očekivanja. Cilj svih pomenutih aktivnosti koje smo organizovali i proveli bio je da se obezbedi učešće Hrvata u upravnim strukturama popisa kao i naše određeno srazmerno sudelovanje u samoj provedbi popisa. To nam je bilo značajno jer isto nije bilo obezbeđeno ni zakonom ni pratećim podzakonskim aktima o popisu.

U susret popisu stanovništva unutar hrvatske zajednice pojačali smo aktivnosti koje za posledicu imaju javni nastup ili manifestaciju, najčešće u vezi sa oblasti kulture, koje smo koristili kao prostor za diseminaciju najvažnijih poruka u vezi sa popisom: od onih koje se odnose na značaj ovoga društvenog dešavanja i nužnosti shodno sudelovanja u njemu pa do slanja jasnih poruka, uprkos negativnom društvenom raspoloženju, o poželjnom sadržaju izjašnjavanja o nacionalnom i verskom delu identiteta.

Prateći događaji u ovom nizu aktivnosti su podrške ključnih osoba u politici, pre svega iz Hrvatske, s porukama ohrabrenja Hrvatima u Srbiji. Treća linija aktivnosti je javno-mnenjska kampanja, koja se sprovodi pod sloganom „Znam tko sam!“. Do sada je ona najbogatija u vrstama reklamnih materijala – od spotova i radio džinglova, preko brošura, lifleta i letaka, do oglasa u štampi, i broja komunikacionih kanala – gotovo da smo u svima prisutni. Više stotina ljudi uključeno je u deljenje ovoga materijala, a pokrivenost naselja u kojima žive Hrvati u većem broju je apsolutna. Istaći ćemo kako su u svim aktivnostima sudelovali gotovo svi aktivni subjekti u zajednici – od političke stranke, preko hrvatskih kulturnih udruženja i pojedinaca, do informativnih glasila na hrvatskom jeziku, društvenih mreža kojima upravljaju Hrvati, dok je sve poslove i više nego uspešno koordiniralo Hrvatsko nacionalno veće. I ove sprovedene aktivnosti ponovno su potvrdile činjenicu da su Hrvati u Srbiji institucionalno tako organizovani i kadrovski grupisani da mogu i najsloženije programe uspešno realizovati. Osim da učvrstimo opredeljenje kod onih koji znaju ko su, ova kampanja je želela i kod onih zastrašenih ili nesigurnih podstaći ponos kako bi se izjasnili jasno i nedvosmisleno o tome šta su.

Kao članovima političke stranke posvećene demokratskim vrednostima u svom delovanju, i ovog puta nam je stalo da se kao slobodni i svesni građani izjasnimo i svedočimo o punoći istine sopstvenog nacionalnog i verskog identiteta, koji je u istoriji utemeljen a u sadašnjosti se ostvaruje – recimo bez suzdržavanja popisivaču da smo Hrvati po nacionalnosti, da se služimo hrvatskim jezikom (bez obzira koristimo li u svom govoru bunjevačku ili šokačku ikavicu), a da nam je veroispovest rimokatolička. Tim pre jer je opšte poznato da rezultati popisa imaju velike, a ponegde i presudne, posledice na društvene procese u socijalnoj dinamici manjinskih zajednica, koji izlaze iz okvira prostih statističkih pokazatelja. Konkretno, broj pripadnika određene zajednice direktno utiče na broj odbornika u samoupravnim telima; u korišćenju manjinskih prava često se ističe upravo postotak pripadnika nacionalne manjine kao kriterijum kako za primenu određenog prava tako i za njegov obim; on uveliko govori i o političkoj i uopšte društvenoj relevantnosti određene manjinske zajednice. Sve pomenuto onda ima i značajne posledice na budućnost Hrvata u Vojvodini, tj. Srbiji.

Svesni svega navedenoga, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i ovim putem poziva sve Hrvate u Republici Srbiji da se u popisu stanovništva koji je danas počeo s ponosom izjasne kao Hrvati(ce) po nacionalnosti, da im je maternji jezik hrvatski i da su rimokatolici po veroispovesti.

// kraj saopštenja

* iako je izdavač saopštenja (DSHV) dugi niz godina moljen da dostavlja ista na srpskom jeziku, na čemu smo insistirali kao medij koji plasira sadržaj isključivo na srpskom jeziku, a na molbe se izdavač oglušava i ne želi da sarađuje (a želi da se objavi), prisiljeni smo da iste ni ne objavljujemo jer nemamo stalnog prevodioca. Ipak, zbog značaja teme ovo saopštenje smo samoinicijativno preveli na zvaničan jezik i pismo portala - srpski, latinica.

Izvor: Demokratski savez Hrvata u Vojvodini
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 27
Pregleda: 2157
Povezane teme

popis stanovništva

demokratski savez hrvata u vojvodini

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.