Komentara: 4
Pregleda: 1257
Foto

Dualno obrazovanje u fokusu konferencije koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora

23.09.2022. u 13:28h
Izvor: Subotica.com
Primenom dualnog obrazovanja moguće je prevazići problem sa nedostatkom stručne radne snage na trajan i održiv način, zaključak je konferencije koja je juče održana na Otvorenom univerzitetu u okviru manifestacije "Road show" koju organizuje Nemačko-srpska privredna komora. Iako se dualno obrazovanje primenjuje u Srbiji, neophodno je da se, uz kompanije sa nemačkim kapitalom, u sistem ovakvog vida obrazovanja uključe i domaće kompanije, kao i mala i srednja preduzeća.
Dualno obrazovanje u fokusu konferencije koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora

U okviru jučerašnjeg događaja, upriličena je poseta fabrici "Kontinental" u kojoj praksu odrađuju đaci koji se školuju po dualnom modelu. Nakon posete ovoj kompaniji, održana je konferencija na kojoj se govorilo o izazovima i problemima sa kojima se suočavaju kompanije, a bilo je reči i o tome koliko je dualno obrazovanje zastupljeno u Srbiji.

Ovaj vid obrazovanja je veoma napredovao u Srbiji i to je jako dobar znak. Po mom mišljenju, ovakav model obrazovanja predstavlja jedno od rešenja problema sa nedostatkom stručne radne snage. To nije neko instant, već održivo rešenje. Time što ćemo uložiti u dualno obrazovanje i povećati procenat učenja kroz rad u samim kompanijama, dobićemo generacije mladih ljudi koji će moći da rade u industriji - poručio je Aleksander Markus, izvršni član UO Nemačko - srpske privredne komore. 

Dualno obrazovanje u fokusu konferencije koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komoraZa dr Denis Kajzera, predstavnika Ambasade Nemačke u Srbiji, dualno obrazovanje u našoj zemlji predstavlja odličan primer izvoza nemačkog znanja.

Taj eksport ne može da se vidi kroz neke ekonomske pokazatelje, već se više radi o kulturnoj i privrednoj razmeni. Drago bi mi bilo da se dualno obrazovanje ovde ukoreni i da se, uz velike kompanije sa nemačkim kapitalom, uključe i mala i srednja domaća preduzeća - kazao je Kajzer i podsetio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije - U Srbiji trenutno postoji oko hiljadu nemačkih kompanija koje su od 2000. godine uložile više od 3 milijarde evra, a postoji i dalja perspektiva rasta na tom polju.

Dualno obrazovanje u fokusu konferencije koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komoraNemačka je najznačajniji spoljnotrgovinski partner i našeg regiona ( deo koji pokriva Regionalna privredna komora Severnobačkog okruga), pa je tako protekle godine ostvarena spoljnotrgovinska razmena od 863 miliona dolara, dok je u prvoj polovini ove godine ta razmena bila 536 miliona dolara.

Dualno obrazovanje u fokusu konferencije koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komoraU toj saradnji naš region ostvaruje suficit zbog čega smo veoma zadovoljni. Zadovoljni smo i zbog činjenice da je Subotica pionir dualnog obrazovanja u Srbiji. U našem gradu trenutno 140 đaka 1. razreda srednjih škola pohađa nastavu po dualnom modelu, odnosno ukupno 408 srednjoškolaca. Ova deca se školuju na nekom od 9 obrazovnih profila - objasnio je Srđan Samardžić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede. 

Izvor: Subotica.com
AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage AHK Road Show - dualno stručno obrazovanje, obezbeđivanje i angažovanje kvalifikovane radne snage
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 1257
Povezane teme

fabrika kontinental

dualno obrazovanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.