Komentara: 3
Pregleda: 1930
Foto

Đurđin u subotu domaćin 57. takmičenja risara

11.07.2024. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Manifestacija koja ima tradiciju dužu od pola veka održaće se u subotu, 13. jula, na risarskom salašu pored crkve u Đurđinu. Osim takmičenja risara, organizatori su za sve postioce pripremili bogat program, koji obuhvata risarski ručak na balama, prikaz rada na starim mašinama, takmičenje u kuvanju tarane, prodajne štandove sa prepoznatljivim simbolima vezanim za Dužijancu, uz nezaobilazne fanke.
Đurđin u subotu domaćin 57. takmičenja risara

Sudeći po broju parova prijavljenih za takmičenje risara, biće ovo još jedna godina kada će okupiti veliki broj poštovalaca tradicije i ljubitelja ove manifestacije. 

 - Kako tradicija nalaže, risari su se okupili i ove godine u velikom broju, imamo prijavljena 22 para, što je 44 učesnika na košenju žita. Takmičenje je međunarodnog karaktera, imamo učesnike iz Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, i iz naše zemlje, iz mačvanskog kraja, iz Banata, Bačke, uglavnom su to iz sela iz subotičke opštine - ističe Miroslav Kujundžić, član organizacionog odbora Takmičenja risara u Đurđinu 2024. 

Đurđin u subotu domaćin 57. takmičenja risara

Nakon što risari izađu na njivu i ovogodišnji domaćini dočekaće goste od 8 sati počeće neizostavni risarski ručak na njivi, po kome je ova manifestacija prepoznatljiva. 

 - Kada ovogodišnji domaćini, Ante i Nada Skenderović dočekaju goste, uslediće risarski ručak na balama. To je jedna lepa tradicija, lep običaj. Svi su pozvani na risarski ručak, na kome ćemo služiti domaći hleb, slaninu od domaćih svinja, kiselnu i crni luk, a neće izostati ni čašica domaće risarske rakije i čaša hladne vode iz bunara. Od učesnika se očekuje da donesu samo bricu, koju će korstiti samo za ručak, za sečenje slanine - kaže Kujundžić. 

Đurđin u subotu domaćin 57. takmičenja risaraU 9 sati počeće takmičenje risara, a za vreme takmičenja biće organizovan prikaz rada na starim mašinama. 

 - To je svojevrsna atrakcija, zbog autentičnosti, zbog samog zvuka traktora koji je napravljen pre 120 godina, a koji je ove godine servisiran za potrebe takmičenja. To je zvuk koji prosto budi sva čula. Nakon toga će biti proglašeni pobednici u kuvanju tarane, u čemu će se takmičiti 8 ekipa. Pored te takmičarske tarane, biće i tarana koja se može kupiti - dodaje Kujundžić. 

Budući da su za subotu najavljene visoke temperature, dežuraće ekipe hitne pomoći i vatrogasci, kao i policija. Posetioci će moći da pazare suvenire inspirisane risarskim takmičenjem i Dužijancom. 

- Biće puno prodajnih štandova, sa slamarskim umetninama, literaturom vezanom za opis Dužijance i svih događaja koji je prate. Biće tu, pored tarane, hladnih napitaka i naravno neizostavna poslatica, fanci. Sve vreme će se puštati tamburaška muzika, uz koju se možemo svi zajedno radovati i zahvaliti Bogu za bogatu žetvu. 

Đurđin u subotu domaćin 57. takmičenja risara

Ova tradiconalna manifestacija koja nam donosi duh prošlosti i upoznaje sa nekim starim običajima održava se ove godine po 57. put. 

 - Ovo je jedna o najatraktivnijih manifestacija koja se održava na ovom prostoru, dvorištu crkve u Đurđinu. Ovo je 57. put da se održava takmičenje, a sama Dužijanca će se održati po 114. put -  objašnjаva Marinko Piuković.
 

Program Takmičenja risara u Đurđinu

06.00 - Okupljanje risara
06.30 - Izlazak risara na njivu
06.45 - Smotra risara
07.00 - Pletenje uža
07.25 - Doček gostiju na njivi
08.00 - Risarski ručak na njivi
09.00 - Početak Takmičenja risara
10.00 - 10.30 Prikaz rada na starim mašinama i rad na vršalici
10.30 - Proglašenje pobednika u kuvanju tarane
10.45 - Folklorni nastup
11.00 - Proglašenje pobednika Takmičenja risara, uručivanje nagrada i zahvalnica
11.30 - Užina za goste i risare

Izvor: Subotica.com
Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu Najava Takmičenja risara u Đurđinu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 dana i 16 časova
Komentara: 3
Pregleda: 1930
Povezane teme

dužijanca

takmičenje risara

đurđin

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.