Komentara: 30
Pregleda: 7589

Dve osobe otišle u zatvor zbog neplaćanja alimentacije

12.05.2022. u 12:49h
Izvor: Subotica.com
Pred subotičkim Osnovnim sudom, prošle godine, vođeno je 108 postupaka protiv roditelja zbog neplaćanja alimentacije, a dve osobe upućene su na izdržavanje zatvorske kazne jer nisu izmirile dugovanja u roku koje im je tužilaštvo odredilo.
Dve osobe otišle u zatvor zbog neplaćanja alimentacije

U slučaju da jedan roditelj ne plaća izdržavanje, onaj roditelj koji vrši roditeljsko pravo ima mogućnost da podnese tužilaštvu krivičnu prijavu za neplaćanje izdržavanja. Roditelju koji nije izmiro dugovanja prema svom detetu, određuje se dodatni rok u kom može dobrovoljno da isplati zaostale alimentacije. Najveći broj roditelja tada reguliše svoje obaveze.

- Prošle godine zbog neplaćanja izdržavanja vođeno je 108 postupaka, a dva učinioca upućena su na izdržavanje zatvorske kazne. Nakon što je sud sproveo krivični postupak izrečena im je uslovna osuda i dat još jedan kratak rok da izmire dugovanja. Kako se to nije dogodilo, upućeni su na izdržavanje zatvorske kazne - kaže Daniel Kovač iz Osnovnog suda u Subotici.

Dve osobe otišle u zatvor zbog neplaćanja alimentacijeSudska praksa kaže da se mnogi roditelji koji ne plaćaju alimentaciju pozivaju na nezaposlenost i nemaštinu. 

- U slučaju da postoji sudska odluka, ona se mora poštovati. Ukoliko je roditelj zdrav i radno sposoban, što je najčešće slučaj u praksi, on je dužan da obezbedi potrebna sredstva za zadovoljenje potreba deteta.

Neretko se dešava da se alimentacije ne isplaćuju zbog svađa i inata ka bivšem supružniku.

- Dešava se i da roditelji ne plaćaju alimentaciju, jer misle da taj iznos, koji je sud odredio za izdržavanje deteta, koriste bivši supružnici za sopstvene potrebe. Ovo je apolutno netačno, jer sud utvrđuje iznos alimentacije na osnovu potreba deteta. Najčešće to uopšte nisu toliko visoki iznosi da bi mogli da zadovolje potrebe i deteta i bivšeg bračnog druga. Dakle, radi se isključivo o potrebama deteta. Ima slučajeva i da su roditelji zasnovali druge bračne zajednice u kojima su rođena deca koju je potrebno izdržavati, ali  nikako se ne smeju zaboraviti deca iz prethodnih brakova i obaveze izdržavanja se moraju regulisati.

Iz Osnovnog suda u Subotici podsećaju da, tokom brakorazvodne parnice, sud odlučuje o visini alimentacije koju isplaćuje onaj roditelj koji ne vrši roditeljsko pravo.

- Glavni kriterijumi za utvrđivanje visine alimentacije su potrebe deteta i mogućnosti roditelja. Važno je naglasiti da oba roditelja učestvuju u izdržavanju deteta, a dete većinu vremena boravi kod roditelja koji vrši roditeljsko pravo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 7589
Povezane teme

zatvor

Osnovni sud Subotica

razvod braka

alimentacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.