Komentara: 1
Pregleda: 1343
Foto

Dvodnevni festival "Dani bunjevačke kulture" po 19. put u petak i subotu

28.08.2024. u 14:22h
Izvor: Subotica.com
U petak i subotu u Bajmoku održaće će se, po 19. put, festival "Dani bunjevačke kulture", u okviru koga posetioce očekuje bogat program kroz koji se mogu upoznati sa kulturom, istorijom i tradicijom Bunjevaca.
Dvodnevni festival "Dani bunjevačke kulture" po 19. put u petak i subotu

Festival se organizuje u prostorijama KPD ,,Jedinstvo-Egyseg" u Bajmoku, a prvi dan je, kao i ranijih godina, rezervisan za premijeru dokumentarca kroz koji se predstavlja neka ličnost ili značajan događaj iz života Bunjevaca. Projekcija filma "Žene koje su trasirale put rodnoj ravnopravnosti u Subotici" je zakazana za 19h. 

Dvodnevni festival "Dani bunjevačke kulture" po 19. put u petak i subotu-  Ovog puta to je film o pet Subotičanki koje su bile prve na tragu rodne ravnopravnosti. Ovaj film govori o Mari Đorđević Malagurskoj, Katici Rajčić, Anastaziji Taza Manojlović, Magdi Sudarević i Olgi Stanković. To su žene koje su zajedno sa svojim muževima uzele aktivno učešće u formiranju bunjevačko-srpaskog narodnog odbora, na kome su se birali delegati, budući poslanici na Velikoj narodnoj skupštini 1918. godine. Zahvaljujući tadašnjim prvacima srpske i bunjevačke zajednice ove žene su po prvi put u svetu dobile mogućnopst da učestvuju u donošenju odluka. O tim ženama se i ovde u Subotici malo zna - ističe Branko Pokornić, iz organizacije festivala. 

Drugi dan, kada se održava "Etno festival bunjevačkih narodnih jela" prava je poslastica za sve gurmane koji uživaju u domaćoj, narodnoj kuhinji, tradicionalnim jelima pripremljenim prema starinskim receptima. S obzirom da se preko 30 kuvarskih ekipa prijavilo za pripremu jela, to obećava raznovrsnu i bogatu ponudu različitih jela, po svačijem ukusu. 

 - Učesnici će se okupiti između 8 i 9 časova, da bi samo kuvanje počelo u 9.30. Svečano otvaranje zakazano je za devet, kada će folklorna sekcija  KPD ,,Jedinstvo-Egyseg" odigrati dve bunjevačke koreografije. Kuvaće se različita jela, od hladne čorbe, čorbe na "smederevcu", do raznih gulaša i paprikaša u kotlićima - objašnjava Ivan Lazić iz organizacije festivala. 

Dvodnevni festival "Dani bunjevačke kulture" po 19. put u petak i subotu

Iako festival nije takmičarskog karaktera, organizatori najavljuju da će najuspešniji i najreprezentativniji biti prigodno nagrađeni. 

 - Manifestacija nije takmičarskog karaktera, ali se ipak ocenjuju i nagrađuju najbolji i najlepši - ocenjuje se izgled kuvara i kuvarica, posebno ako imaju na sebi staru nošnju, izgleda i opremljenost štanda i prostora oko kuvanja, autentičnost posuđa i kuvarskog pribora, izvornost jela. Proglašenje najuspešnijih je u 13 časova, dok će u večernijim satima, 19 časova biti organizovano zabavno veče i igranka, uz nastup "Biž benda" - kaže Lazić.

Izvor: Subotica.com
Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture Najava Dana bunjevačke kulture
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 13 časova i 59 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 1343
Povezane teme

Bajmok

branko pokornić

dani bunjevačke kulture

ivan lazić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.