Komentara: 3
Pregleda: 4126

Dvoje dece na prilagođavanju kod potencijalnih usvojitelja

11.10.2012. u 16:51h
Izvor: RTV Yueco
Trenutno se dvoje dece iz drugih opština nalazi na uzajamnom prilagođavanju sa potencijalnim usvojiteljima u našem gradu, kažu u Centru za socijalni rad. Od početka ove godine, podneto je četiri zahteva za utvrđivanje podobnosti za usvajanje dece. Usvajanje dece se vrši preko centralnog registra, a dužina čekanja na dete zavisi od zahteva usvojitelja.
Dvoje dece na prilagođavanju kod potencijalnih usvojitelja

Posle utvrđivanja podobnosti kako roditelja, tako i dece za usvojenje oni ulaze u centralni registar. Nakon toga kreće se u izbor adekvatne usvojiteljske porodice za konkretno dete u skladu sa njegovim individualnim karakteristikama. Posle utvđivanja najpodobnijeg para, dolazi do uspostavljanja kontakta usvojitelja i deteta.

Kada dođe do uspostavljanja prisnijeg odnosa, dete se šalje u potencijalnu usvojiteljsku porodicu na period prilagođavanja, koji može da traje najviše 6 meseci.

Iako ove godine nije bilo usvajanja, trenutno se dvoje dece u našem gradu nalazi u usvojiteljskim porodicama na uzajamnom prilagođavanju, koje prate stručnjaci Centra za socijalni rad . Decom bez roditeljskog staranja smatraju se mališani koji nemaju žive roditelje, čiji su roditelji nepoznati, ili je nepoznato njihovo boravište, čiji su roditelji u potpunosti lišeni roditeljskog prava i poslovne sposobnosti... Usvojitelj može usvojiti bebu od tri meseca, ali i mladića ili devojku do 18 godina.

Period između završene obuke i dolaska mališana u dom može da traje od nekoliko meseci do čak nekoliko godina. Dužina tog perioda najčešće zavisi od kriterijuma koji uspostavljaju budući usvojitelji, kao i od pravnog statusa deteta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 9 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4126

Povezana zviždaljka

Usvajanje deteta

Usvajanje deteta

01.10.2012.
12
Povezane teme

usvajanje dece

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.