Komentara: 0
Pregleda: 1269

"Džepni atelje i vizuelni dnevnik" - izložba Melinde Torok u Dvorišnoj galeriji

16.06.2023. u 12:30h
Izvor: Subotica.com
U subotu, 17. juna, u 12 časova,, u Dvorišnoj galeriji (Korzo 1) otvara se izložba Melinde Torok - “Džepni atelje i vizuelni dnevnik”.
"Džepni atelje i vizuelni dnevnik" - izložba Melinde Torok u Dvorišnoj galeriji

Izložba "Džepni atelje i vizuelni dnevnik" predstavlja seriju crteža nastalih unutar "Moleskine Art" sveski za skiciranje. Kroz jedinstvenu kombinovanu tehniku, umetnik pretvara ove sveske u intimne vizuelne dnevnike, beležeći utiske iz različitih okruženja i putovanja.

Ova izložba pruža retku priliku da se zaroni u umetnikov lični kreativni proces i doživi kod nas još poprilično nepoznat ali u svetu sve popularniji "Moleskine Art žanr" (vid umetničke knjige ili knjige kao umetničkog objekta) iz prve ruke. Jedinstvena je prilika i iz tog razloga što ove radove ne bi ni bilo moguće prikazati javnosti van ovog događaja s obzirom na prirodu same izložbe (ne izlažu se originali), a i samih radova u svesci koji se inače ne bi mogli izložiti pojedinačno. Izlaganje reprodukcija umesto originala omogućava prikazivanje ovih zanimljivih umetničkih dela koja bi inače ostala skrivena među stranicama i u nekoj od pregrada umetnikovog džepa.

Melinda Torok, magistar slikarstva, rođena je u Beogradu 1976. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagala je na brojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu te učestvovala u radu mnogih umetničkih kolonija. Godine 2013. dobila je Forumovu nagradu za likovnu umetnost. Njena dela se nalaze u privatnim i javnim zbirkama, uključujući Gradski Muzej u Subotici i Forrás Galeriju u Budimpešti. Trenutno živi i radi u Zagrebu.

Melinda Torok je umetnica čije stvaralaštvo prožima porodično umetničko nasleđe. Već u ranom detinjstvu razvila je strast prema crtanju i istraživanju kreativnosti. Njena inspiracija leži u fascinaciji svetlošću, ritmom, detaljima i teksturama, koja se ogleda u njenim delima. Koristeći spoj apstraktnog i realističnog pristupa, crteža i eksperiment u različitim medijumima, a ponajviše tehnici akvarela, Melinda istražuje moć svetlosti i prenosi njeno eterično obeležje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1269
Povezane teme

izložba

dvorišna galerija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.