Komentara: 1
Pregleda: 553

DZH - izveštaj o radu u Skupštini Subotice

14.08.2024. u 12:29h
Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Saopštenje povodom mesec dana rada stranke Demokratska zajednica Hrvata (DZH) u Skupštini grada Subotice prenosimo u integralnom obliku.
DZH - izveštaj o radu u Skupštini Subotice

DZH kao jedina relevantna stranka hrvatske nacionalne zajednice u Skupštini grada Subotica (druga stranka hrvatske nacionalne manjine zasada ne učestvuje u radu, tj. ne iznosi svoje stavove) podnosimo građanima Subotice Izveštaj o radu.

U saradnji sa ostalim opozicionim odbornicima, ukazivali smo na sve propuste u poštovanju skupštinskih procedura, skupštinskog Poslovnika o radu te o korektnosti obraćanja odbornika većine prema opoziciji.

Aktivno smo argumentovano kritikovali kadrovska rešenja vladajuće koalicije, a posebno u slučaju dodele zvanja “Počasni građanin”

Posebno smo se zalagali za stavljanje u fokus razvoj seoskih područja, osobito onih u kojima Hrvati čine značajan deo stanovništva (Stari Žednik, Đurđin, Tavankut, Ljutovo...) Dosadašnji strateški dokumenti u vezi razvoja poljoprivrede marginalzuju ruralni razvoj kao izuzetno važan, celovit, faktor i razvoja poljoprivrede.

Smatrali smo da je od uvođenja solarnih panela, premda važan segment zelene tranzicije, u ovom momentu manji prioritet u odnosu na nedostatak komunalne (a osobito vodovodne) infrastrukture u Tavankutu i ostalim selima. Od zamenice Gradonačelnika Čile Goli dobili smo “uživo” obećanje kako je projekat magistralnog vodovoda Subotica - Tavankut završen, i kako je rad na realizaciji istog u toku. Insistiraćemo na što hitnijem rešenju, obzirom da dobar deo kopanih bunara sve češće presušuje (visoke temperature, vrlo malo padavina - što postaje jasan trend u budućnosti)

Postavili smo Odborničko pitanje: Kada će biti izgrađene pristupne saobraćajnice na delu Puta Ljutovo Subotica, a za izlazak na Y krak obilaznice oko Subotice (mogućnost dolaska na granični prelaz Kelebija, kao i autoput Subotica-Niš

Isto tako, kao stranka koja duboko veruje u istinski (a ne samo deklarativno) u mogućnost veoma dobrih odnosa suseda Hrvatske i Srbije, verujemo da bi bilo veoma korisno kada bi i Republika Hrvatska (u saradnji sa Republikom Srbijom, naravno), pomogla razvoj komunalne infrastrukture u selima gde žive naši sunarodnici. Takvi primeri podrške razvoju infrastrukture svojim sunarodnicima u susednim zemljama postoje, a dobar primer su konkretni koraci koje preduzima baš Republika Srbija. Osim toga, unazad nekoliko godina smo predlagali i podršku preduzetnicima naše zajednice, kao i rad na osnivanju Univerziteta u Subotici, gde bi Republika Hrvatska, kao i EU mogli imati značajnu ulogu u kreiranju Centra Evropskih studija sa različitim programima master i doktorskih studija.

// kraj saopštenja

Izvor: Demokratska zajednica Hrvata (DZH)
Postavljeno pre 2 časova i 59 minuta
Komentara: 1
Pregleda: 553
Povezane teme

demokratska zajednica hrvata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.