Komentara: 4
Pregleda: 2093
Foto

Edukacija za privrednike: koje su mogućnosti odlaganja otpada

05.06.2024. u 09:26h
Izvor: Subotica.com
Konferencija namenjena svim privrednim društvima održana je u prostorijama Regionalne privredne komore konferencija o upravljanju otpadom. Neke od glavnih tema bile novi Zakon o upravljanju otpadom, odlaganje otpada privrednih subjekata, kao i tehničko-tehnološke mogućnosti i kapaciteti Regionalne deponije.
Edukacija za privrednike: koje su mogućnosti odlaganja otpada

Regionalna deponija od prošle godine ima dozvolu za pruzimanje industrijskog neopasnog otpada, što je u znatnoj meri povećalo količinu otpada koji se tamo prikuplja, ali prema rečima direktora Regionalne deponije, privredni subjekti su još uvek nedovoljno upućeni u procedure odlaganja otpada.

- Mi u ovoj oblasti imamo još dosta ispita i iskušenja. Radimo u duhu cirklularne ekonomije, evropski ili svetski nivo standarda sa aspekta zaštite životne sredine, svake godine traži pojačane kvote svakog tipa ili strukture otpada, da se ispoštuju pravila i procedure i da da se smanje svi uticaji do nule, do "zero waste-a" u budućnosti. Mi posedujemo IPPC dozvolu, za primanje otpada od trećih lica, privrednih subjekata, ali o tome ima malo informacija, mnogo je nepoznanica, kako mogu da dođu protokolarno do nas, na koji način i za šta je osnovana deponija, koje su naše tehničke i tehnološke mogućnosti vezano za upravljanje otpadom, to ćemo objašnjavati - kaže Gligor Gelert, direktor Regionalne deponije.

Edukacija za privrednike: koje su mogućnosti odlaganja otpadaCilj održavanja konferencije jeste da se pokrene dijalog i saradnja privrednih i proizvodnih subjekata sa Regionalnom deponijom, i da se što veći broj njih uključi u saradnju, uz upoznavanje privrednih subjekata sa novim Zakonom o upravljanu otpadom.

- Suština je da imamo sve više novih zakonskih propisa vezanih za različite vrste otpada i hteli smo da pokrenemo jedan dijalog sa proizvođačima, sa privrednim društvima koja se bave nekim proizvođačkim delatnostima, da pokrenemo dijalog između njih i operatera koji rade u procesu upravljanja otpadom s obzirom na to da posebna pravila važe za privredne subjekte i da oni imaju različite mogućnosti odlaganja otpada. Regionalna deponija nije jedina destinacija za razne vrste otpada, postoji i reciklaža, imamo veliki broj operatera na teritoriji Republike Srbije. Naš cilj je da uspostavim kontakt, napravimo mrežu i da ubuduće i oni operateri koji nisu znali za ove mogućnosti, koji još nisu našli odgovarajuće operatere kojima će predati razne vrste otpada, ubuduće to nađu i da smanjimo otpad na Regionalnoj deponiji - istakla je Čila Goli, član Gradskog veća zadužena za oblast komunalnih delatnosti i razvoja.

Edukacija za privrednike: koje su mogućnosti odlaganja otpadaKonferencija je održana u saradnji Regionalne deponije doo Subotica, Grada Subotice i Regionalne privredne komore.

Izvor: Subotica.com
Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom Konferencija o upravljanju otpadom
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 mesec i 1 nedelju
Komentara: 4
Pregleda: 2093
Povezane teme

regionalna deponija

regionalna privredna komora

regionalna privredna komora subotica

čila goli

gligor gelert

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.