Komentara: 2
Pregleda: 2177

Egzotična okolina Subotice

11.03.2009. u 16:06h
Izvor: Blic
<p>Sve bogatija ponuda na Paliću u poslednje vreme za rezultat ima znatno veći broj turista. U susret letnjoj sezoni u ovom turističkom centru u pripremi je nekoliko novih objekata, sala&scaron;a, kuća za iznajmljivanje, četiri vile apartmanskog tipa. Sve ovo uticaće da Palić zbirno može da ponudi oko 1.200 kreveta, &scaron;to je u odnosu na predhodne godine vi&scaron;estruko uvećanje kapaciteta.</p>
Egzotična okolina Subotice

Mimo kupanja, Palić nudi vožnju čamcima, veslanje, jedrenje i pecanje na jezeru, beskrajne šetnje, vožnju biciklima i niz drugih vidova odmora i rekreacije. Ovde se organizuje čak petnaestak zanimljivih dešavanja koja mogu biti privlačna širokim narodnim masama. Počev od tradicionalne Prvomajske masovke i otvaranja kupališne sezone, Međunarodnog festivala pozorišta za decu, Festivala evropskog filma, još dva-tri etno festivala, mamac za turiste je i set programa na letnjoj pozornici skoro svakog vikenda.

Prema rečima Dragutina Miljkovića, direktora Javnog preduzeća „Palić-Ludaš", zanimljiv i iznenađujući za posetioce koji se prvi put nađu u ovom kraju, Palić je tek samo jedan detalj mozaika egzotične okoline subotičke.

- Početak i kraj šetnje uvek je Subotica, kao grad bogate istorije. Gradska kuća je ušla u sedam graditeljskih čuda Srbije, a još desetak vrhunskih secesijskih objekata čine je prepoznatljivom. Grad izgleda veoma originalno i gospodstveno sa jednom posebnom kulturom homogene etničke sredine. Najrazličitiji sadržaji u Korvinovoj (Engelsovoj) ulici garantuju dobar provod do kasno u noć, ističe naš sagovornik, vodeći nas desetak kilometara dalje, do granice sa Mađarskom. Greške nema, stižemo u Kelebiju. Ergela lipicanera evropskog ranga, moderan smeštaj, mini zoo vrt, teniski tereni...Lepota za oko, odmor za dušu.

Sledeća stanica je Tavankut u kome je očuvana etnološka zajednica Bunjevaca, a uz skromna ulaganja ovo mesto uskoro može biti interesantna turistička baza. Makova sedmica sa Lovačkim domom okruženim lovištem, već sad to jeste, jer posetiocima pruža 99 odsto šansi za susret sa krdom muflona, stadom jelena, srna. Priču ovog mesta uskoro će zaokružiti vinska kompozicija i podrum za degustaciju vina koja se u oktruženju prave.

Susret sa Tresetištem, jezerom od nekoliko hektara, izuzetno bogatim ribom koja sveže ulovljena najčešće zavši u čorbi, objašnjava zašto je omiljeno kod pecaroša i izletnika.

Malo dalje je Majkin salaš, orginalna seoska kuća sa svim obrisima patine s polja i punim konforom unutra, a pored i Cvetni salaš.

Jedno od možda najkompletnijih mesta za turiste je Vinski dvor u Hajdukovu. Usluga je od čokota do kreveta: vinograd na sedam hektara, zamak u sklopu koga je podrum vina, restoran, sobe i mala kongresna sala.

Ispod njega, na obali Ludaškog jezera je Guljaš čarda. Nojeve po kojima je nekad bila poznata zamenile su mangulice, rado viđene na trpezi kao ukusna hrana sa vrlo malo holesterola. Sunjog čarda pored Vizitorskog centra samo je jedno od mesta gde se uz čašu dobrog vina, riblje i neke druge specijalitete ovog kraja, može uživati u prelepom pogledu na jezero.

Senka Lučić

Izvor: Blic
Postavljeno pre 15 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2177
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.