Komentara: 0
Pregleda: 10921

Eko-kamp "Palić- Ludaš"

01.08.2016. u 20:36h
Izvor: RTV Yueco
Javno preduzeće “Palić-Ludaš” i Udruženje ljubitelja prirode “Riparia” u periodu od 15. jula do 26. avgusta organizuje Eko kamp na Ludaškom jezeru.
Eko-kamp "Palić- Ludaš"

Ekološki kamp na Ludaškom jezeru se, tradicionalno, organizuje već skoro trideset godina sa ciljem edukacije učenika osnovnoškolskog uzrasta, afirmacije naučnoistraživačkog rada i monitoringa migracije ptica, pošto se  Ludaško jezero nalazi na istočnom migracionom putu ptica.

Tokom šest nedelja ekološkog kampa, planirano je kontinirano obeležavanje ptica veštačkim prstenovima, dok će stručnjaci iz različitih naučnih oblasti u svojstvu mentora raditi sa osnovnoškolskom decom. Pored predavanja i prezentacija, u program će biti uključena i praktična nastava. Teme koje će se obrađivati na kampu, uglavnom su bazirane na zaštiti prirode, kroz ekologiju biljaka, hidroekologiju, herpetologiju, entomologiju, kao i praktični deo – izradu duplji i hranilica za ptice.  
Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50.000 ptica i prikupljeno više od 750.000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.

Glavna aktivnost učesnika je prstenovanje ptica i monitoring, a sam kamp je koncipiran tako da se svake nedelje smenjuju različiti prstenovači koji su odgovorni i za organizacione delatnosti u okviru kampa.Ludaško jezero je poznat po bogatoj fauni ptica i od međunarodnog je značaja. Istočni deo jezera je zaštićen od 1955. godine, a u Ramsarsku listu je upisano 1977. godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 8 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 10921
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.