Komentara: 0
Pregleda: 1416

EkOlimpijada i Skupština OKS sutra u Subotici

08.04.2010. u 20:24h
Izvor: RTV Yueco
EkOlimpijada i Skupština OKS sutra u Subotici

Subotica će sutra biti domaćin redovne godišnje Skupštine Olimpijskog komiteta Srbije, a istovremeno startovaće i "EkOlimpijada Srbije", akcija kojom se Olimpijski komitet priključuje projektu "Očistimo Srbiju", Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja.

U godini u kojoj proslavlja 100 godina postojanja, Olimpijski komitet Srbije će sa svojim aktivnostima izaći iz Beograda i potruditi se da obiđe što veći broj gradova u našoj zemlji sa željom da se duh olimpizma širi celom Srbijom. Na poziv gradonačelnika Subotice, Saše Vučinića, naš grad biće domaćin ova dva značajna sportsko - ekološka događaja.

Promovisanje univerzalnih olimpijskih vrednosti pre svega kod dece i mladih, je osnovni cilj "EkOlimpijade". Nizom radionica i dešavanja, kroz druženje i igranje, uz prisustvo sportista koji će svojim ličnim primerom deci skrenuti pažnju na važnost bavljenja sportom i neophodnost očuvanja životne sredine, OKS će na neposredan način propagirati one olimpijske vrednosti koje se ne tiču samo sportskih takmičenja i vrhunskih sportskih rezultata.

EkOlimpijada će početi svečanim otvaranjem izložbe „Vek igre - 100 godina olimpizma u Srbiji", u 12.30 u vestibilu Gradske kuće. Izložba hronološki prati istoriju sporta, nastanak i razvoj Olimpijskog komiteta Srbije od 1910. do danas, sa posebnim osvrtom na učešće naših sportista na Olimpijskim igrama. Subotičani će imati prilike da posete ovu izložbu koja će biti otvorena za javnost do 19. aprila. Od 13 časova, na platou ispred Gradske kuće, u „EkOlimpijskom igralištu" deca će kroz druženje i igru učiti o istoriji olimpizma i Olimpijskih igara, o tome kako se sportski navija, poštuje protivnik i kako se peva himna, a posebno će se baviti temom zaštite životne sredine, separacijom otpada i time koliko je zaštita životne sredine važna za zdravlje svih nas. U isto vreme od 13 časova, u City press room-u, počeće i „ARCTOS" radionica na kojoj će za učesnike, osnovna tema biti zajednička borba protiv svake vrste diskriminacije.

Po okončanju radionica predsednik OKS Vlade Divac, Ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnk Subotice, Saša Vučinić, ali i proslavljeni olimpijci, Subotičani, među kojima i odbojkaš Đula Mešter, dodeliće učesnicima diplome za uspešno razvijen EkOlimpijski duh.

Primarni cilj akcije je da učesnici EkOlimpijade sutra budu ambasadori i promoteri Olimpijskog pokreta u Srbiji i da svim svojim drugarima, ali i roditeljima, braći, sestrama i komšijama preneseu ono što će čuti i naučiti. Posle Subotice „EkOlimpijada" će krenuti na svoj put po Srbiji i obići Novi Sad, Kosjerić, Petrovac na Mlavi, Beograd i druge gradove.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1416
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.