Komentara: 0
Pregleda: 1353

Ekološki kamp Ludaš

15.07.2009. u 18:08h
Izvor: RTV Yueco
<p>Ekolo&scaron;ki kampovi na Luda&scaron;kom jezeru održavaju se već 25 godina.Na kampovima mladi se edukuju za prirodu i njenu za&scaron;titu, kao i kako da prate stanje ptičijeg sveta.</p>
Ekološki kamp Ludaš

Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50 000 ptica i prikupljeno više od 750 000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.Kamp počinje 19.jula i traje do 30.avgusta.

U kampu mogu da učestvuju mladi od 12 godina, a mlađi samo uz pratnju roditelja.Mladi ekolozi će imati priliku da za nedelju dana koliko traje boravak jedne smene, nešto više nauče o botanici, hidrobiologiji, opštoj ekologiji, a izrađivaće i hranilice za ptice.Specijalni rezervat prirode "Ludaško jezero" je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake, vlažne livade, pašnjake i ostatke reliktnih stepskih zajednica i slatinske vegetacije.

Ludaško jezero je poznat po bogatoj fauni ptica i od međunarodnog je značaja.Istočni deo jezera je zaštićen od 1955., a u Ramsarsku listu je upisano 1977.godine.Ovde se održavaju različita ornitološka istraživanja u programu letnjih kampova. Organizatori kampa su Javno preduzeće "Palić Ludaš" i Udruženje ljubitelja prirode "Riparija".Kamp traje šest nedelja, a svi zainteresovani mogu da se prijave na telefon 553 106.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1353
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.