Komentara: 0
Pregleda: 1355

Ekskurzije samo po izboru roditelja

07.02.2009. u 12:19h
<p>Iako je novi pravilnik o đačkim ekskurzijama usvojen na početku &scaron;kolske godine, subotičke osnovne i srednje &scaron;kole već planirana putovanja realizovaće po starim pravilima.</p>
Ekskurzije samo po izboru roditelja

Za sada je interesovanje za odlazak na ekskurzije veliko, mada u školama kažu da je novi pravilnik prilično zakomplikovao ionako teško organizovanje ekskurzija.

Nikola Korać, vlasnik turističke agencije „Proffis", kaže da će nova pravila uvesti više reda i da su u konkurenciji ostale samo agencije koje ozbiljno posluju.

- Već 18 godina se bavim organizovanjem ekskurzija i osim želje učenika za putovanjima mnogo toga se promenilo. Novi pravilnik daje roditeljima više prostora za učešće u organizaciji. Novina je da se škola mora oglasiti konkursom u dnevnim novinama, na koji se u roku od deset dana mogu prijaviti agencije. Saglasnost o destinaciji, detaljima ponude i visini nastavničke dnevnice mora dati 60 odsto roditelja svih odeljenja - kaže Korać.

On tvrdi da su subotički đaci uvek bili i ostali rado viđeni gosti u zemlji i inostranstvu i da se pravilnik poštovao. Prema njegovim rečima, novina o odlasku đaka na počinak najkasnije do ponoći smanjiće rizik koji nose noćni izlasci, naročito kada su u pitanju srednjoškolci.

- Učenici od prvog do osmog razreda mogu putovati do tri dana isključivo u Srbiji, kao i polaznici srednjih škola. Za ostale đake i maturante pravilnik predviđa ekskurzije u inostranstvu od tri do sedam dana. Za sve je strogo zabranjeno konzumiranje alkohola, cigareta i opojnih sredstava. Do sada, osim slučajnih materijalnih šteta koje se plaćaju na licu mesta, nikada nismo imali problema sa đacima. Subotički učenici su dobra deca i hotelijeri u Srbiji sa blagonaklonošću gledaju na ekskurzije iz Vojvodine - kaže Korać.

Sa druge strane, Jelena Sivč-Veljanović, direktorka Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić", i Eržebet Ivanović, direktorka Srednje tehničke škole, tvrde da je ekskurzije i do sada bilo teško organizovati.

- Nova pravila o ponašanju učenika i ranije smo poštovali, kako na putovanjima tako i za vreme boravka u školi. Izbor destinacije i agencija po odluci roditelja je pozitivna stavka jer njihova deca putuju i treba da budu upoznati sa detaljima programa. Organizaciju otežava kako na vreme okupiti toliki broj roditelja - kaže Jelena Sivč-Veljanović.

Za ekskurzije koje se organizuju na proleće, a koje moraju ući u godišnji program škole, prema novom pravilniku, roditelji bi trebalo da donesu odluku već u maju, godinu dana pre puta.

- Kod nas je primetno opao broj učenika koji putuju na ekskurzije jer je sve više roditelja nezaposleno i nemaju novca, iako se putovanja plaćaju na rate. Ubuduće ćemo morati okupiti roditelje godinu dana ranije i tražiti da odluče gde će deca putovati, što nije nimalo lako, pošto mnogi ne dolaze ni na roditeljske sastanke -zaključuje Eržebet Ivanović.

 

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1355
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.