Komentara: 29
Pregleda: 6245

Električni trotineti ravnopravni u saobraćaju – gde i kojom brzinom mogu da se voze

01.10.2023. u 11:00h
Izvor: RTS
Vozači pažnja, električni trotineti su sada na kolovozu ravnopravni učesnici u saobraćaju, poput svih drugih motornih vozila. Vožnja po trotoaru im je zabranjena.
Električni trotineti ravnopravni u saobraćaju – gde i kojom brzinom mogu da se voze

Vozači električnih trotineta mogu da koriste biciklističku traku ili pešačko-biciklističku stazu. Ako staze nema, moraju da se kreću kolovozom gde je brzina ograničena na 30 kilometara na čas, dok stariji od 18 godina mogu da voze trotinet gde je ograničenje 50 kilometara na čas.

Zakon propisuje posedovanje dokumentacije, registracione nalepnice, nošenje kacige i svetloodbojnog prsluka. Mlađima od 14 godina zabranjeno je da voze trotinet na javnim putevima.

Kako zaštiti ranjive učesnike u saobraćaju?

- Za ovih nekoliko godina koliko su električni trotineti u upotrebi vozači su se navikli da za njih praktično ne postoje nikakva pravila da se kreću kuda hoće i kako hoće da prolaze na crveno svetlo da voze u suprotnom smeru i slično. Kad im odgovara oni su pešaci, kad im odgovara oni su vozila - ističe Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Električni trotineti ravnopravni u saobraćaju – gde i kojom brzinom mogu da se voze

Dodaje da je bilo za očekivati da ustanovljavanjem pravila, kakva god da su, dođe do nezadovoljstva jednog dela vozača.

- Jer prosto iz situacije kada možete sve dođete u situaciju da ne možete baš sve, razumno je da dođe i do nezadovoljstva -  ukazuje Okanović.

Veoma je bitno upoznati vozače automobila, kamiona, autobusa da su sada električna vozila, odnosno laka e-vozila, učesnici u saobraćaju koji su potpuno ravnopravni i koje moraju uvažavati.

Električni trotineti ravnopravni u saobraćaju – gde i kojom brzinom mogu da se voze

- Saobraćajna policija jeste ovlašćena kao institucija da brine i da kontroliše poštovanje propisa koji se odnose na bezbednost saobraćaja na putevima. U tom smislu dobro je da će to raditi saobraćajna policija, ali naravno da njihov fokus treba da bude prvenstveno na svoju zaštitu na to da poštuju ograničenja, svoja ograničenja brzine da jako mnogo vode računa o brzinama drugih učesnika, o površinama po kojima se kreću, a kad pričamo od drugim učesnicima - ocenjuje prof. Krsto Lipovac, šef Katedre za bezbednost saobraćaja na Saobraćajnom fakultetu.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 9 meseci i 2 nedelje
Komentara: 29
Pregleda: 6245

Povezane vesti

Povezane teme

bezbednost biciklista

bezbednost u saobraćaju

bezbednost saobraćaja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.