Komentara: 0
Pregleda: 2272

Elektronski potpis i u Subotici

17.09.2010. u 13:03h
Izvor: RTV Yueco
Elektronski potpis i u Subotici

Od 1. septembra, subotička jedinica Poreske uprave nalazi se u sistemu elektronske prijave PDV-a. Na ovaj način privrednicima je omogućeno da elektronskim putem prijave porez i na taj način uštede i vreme čekanja na šalteru, i novac potreban za pripremu i obradu dokumentacije, a vreme I novac uštedeće i sama poreska uprava na obradi poreske prijave. Da bi se ove uštede ostvarile, potrebno je da se privrednici prijave I ostvare pravo na kvalifikovani elektronski sertifikat - elektronski potpis, kod Regionale privredne Komore Subotica, registracionog tela Privredne komore Srbije, koja je jedna od tri sertifikaciona tela u Srbiji. Osim PDV-a, privrednicima koji imaju elektronski potpis omogućena je I elektronska prijava I odjava radnika.

Na današnjem predstavljanju efikasnijeg I sigurnijeg poslovanja uz kvalifikovani elektronski sertifikat u Subotičkoj Komori navedeno je da prosečan privredni subjekt u Srbiji godišnje potroši skoro mesec dana čekajući na raznim šalterima. Pretvoreno u novac, godišnje se samo na čekanju na šalterima izgubi skoro 100 miliona evra. Primeri sa zapada, pokazuju da se uvođenjem ovog sertifikata, koji je popularno nazvan elektronski potpis, mada je on samo jedna od usluga koja je na raspolaganju korisnicima sertifikata, ostvaruju značajne uštede. Prijavom za kvalifikovani elektronski sertifikat, privrednici će biti u mogućnosti da elektronski prijave PDV, ali I prijave I odjave radnike.

Ukupno 20.000 besplatnih elektronskih sertifikata na raspolaganju je privrednicima, omogućavaju elektronsko poslovanje i elektronsku trgovinu, pojednostavljivanje i pojefitinjenje poslovanja i smanjenje administrativnih barijera. Nakon donošenja Zakona o elektronskom potpisu u avgustu prošle godine, masovnije korišćenje elektronskog potpisa pomoći će postizanje konkurentnosti srpske privrede jer će olakšati komunikaciju kako unutar zemlje tako i sa partnerima širom sveta.

Kvalifikovani elektronski sertifikat izdavaće se na Dajners karticama, koje će pored elektronskog potpisa, sadržati i kreditnu karticu. Privrednicima koji koriste sertifikat uskoro će na raspolaganju biti i aplikacija provere uspešnosti firme sa kojima posluju. Elektronski sertifikat dobiće punu vrednost sa razvojem drugih elektronskih servisa. Privredna komora Srbije planira da razvije bar 20 takvih servisa, kao što su carinske prijave, šifrovanje i dešifrovanje dokumenata ili objedinjena naplata.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2272
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.