Komentara: 3
Pregleda: 2812

Emilija Grubanov Martinek dobitnica Svetosavske nagrade

27.01.2021. u 14:42h
Izvor: Subotica.com
Emilija Grubanov Martinek, dugogodišnja učiteljica OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", dobitnica je Svetosavske nagrade za postignute rezultate u obrazovno-vaspitnom radu sa učenicima. Ovo priznanje uručio joj je juče Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, na svečanosti u Vladi Srbije.
Emilija Grubanov Martinek dobitnica Svetosavske nagrade

Za postignute rezultate u razvoju dečjeg stvaralaštva, posebno u likovnoj umetnosti i stvaranju podsticajne sredine za učenje, Emilija Grubanov Martinek nagrađena je Svetosavskom nagradom. Kako stoji u obrazloženju Ministarstva prosvete, koje dodeljuje ovo visoko priznanje, Emilija se ističe kao primer kreativnog i inovativnog nastavnika, koji se posebno zalaže za razvoj socijalnih kompetencija kod učenika, a uvek je spremna i otvorena za inoviranje metodičkog pristupa u nastavi, za šta je dobila više priznanja u oblasti obrazovanja.

- Još uvek sam pod utiskom. Jako sam srećna, a posebno mi je drago što sam videla da se i kolege raduju zajedno sa mnom - kaže Emilija, koju su direktorka škole i kolege danas dočekali na poslu sa buketom cveća. - Ovo priznanje me motiviše i daje snagu za dalji rad, pogotovo u vreme kada je teško raditi u prosveti, zbog otežanih uslova. Ipak, ovo nije samo moja, lična nagrada. Ovo je i nagrada za sve moje učenike, sa kojima sam postigla ove rezultate. Za njihove roditelje koji su uvek bili uz mene i zajedno sa svojom decom učestvovali u likovnim radionicima. Ovo je priznanje i za kolege sa kojima imam izuzetno dobru saradnju, kao i za ustanovu u kojoj radim. Pošto je ovo prva Svetosavska nagrada u školi, nadam se da sam započela niz i danas sam im poželela da sledeće godine neko drugi dobije ovu nagradu.

Emilija Grubanov Martinek dobitnica Svetosavske nagrade

Tanjug/Dragan Kujundžić

Upravo su nesebičnost, skromnost i ljubav koju svakodnevno pruža učenicima, kolegama i poslu, naveli Dragicu Pap, pedagoga OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", da Emiliju predloži za Svetosavsku nagradu. Za Emiliju to ima posebnu težinu, jer osim što kao stručno lice nadzire njen obrazovno-vaspitni rad, Pap je imala mogućnost i da se upozna sa njenim radom kao roditelj, jer je Emilija bila učiteljica njenom sinu.

- Kada me je pozvala da pročitam pismo preporuke i kažem svoje mišljenje, možda zvuči neverovatno, ali su mi krenule suze. Jako me je dirnulo to da drugi ljudi na takav način vide moj rad i zaista sam se prijatno iznenadila. Čoveku prija kada ga se neko seti, jer se ovim poslom bavim već godinama i ne radim ga zbog nagrade. To je ono nešto što imam u sebi i što osećam kad radim sa decom. Uvek se trudim da im pružim pažnju i šansu ako uvidim da imaju bilo kakav potencijal, jer se nikada ne zna u kakvu osobu će izrasti i šta će sve postići uz mali podsticaj koji im mi pružimo kao njihovi učitelji - ističe Emilija.

Emilija Grubanov Martinek dobitnica Svetosavske nagradeEmilija Grubanov Martinek je u prosveti više od tri decenije, pri čemu kao učiteljica u OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" radi već 20 godina, a gotovo isto toliko dugo vodi i likovnu radionicu "EmArt". Njeni učenici, kako iz škole, tako i iz likovne radionice, godišnje osvajaju više od 150 nagrada, medalja i diploma za likovno stvaralaštvo na domaćim i međunarodnim takmičenjima, dok je Emlija do sada ponela veliki broj priznanja, među kojima su "Dr Đorđe Natošević", "Zlatna četkica", "Mentor talenata", ali za Svetosavsku nagradu kaže da je kruna njenog dosadašnjeg rada. 

- Ovo jeste kruna, jer je u našoj zemlji ovo najveća i najprestižnija nagrada koju neko može da dobije u oblasti obrazovanja i na svečanosti mi je zamenik ministra rekao da jako lepo radim sa decom, da su radovi savršeni i da se ovde ne zaustavim. Poznajući sebe, sigurno neću stati i jeste ovo kruna, ali kako imam još vremena do penzije, planiram da radim još više, jer zbog dece stvarno vredi - poručuje Emilija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2812
Povezane teme

osnovna škola jovan jovanović zmaj

svetosavska nagrada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.