Komentara: 5
Pregleda: 2380
Foto

Energetska efikasnost javnih objekata postaje svakodnevica

03.06.2022. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Na zgrade devet javnih ustanova u našem gradu postavljeni su solarni paneli, a objekti OŠ „Matko Vuković“ i „Svetomir Bojanin“ kompletno su energetski sanirani u okviru prekograničnog IPA projekta „Energy Efficinet Public Power – E2P2“
Energetska efikasnost javnih objekata postaje svakodnevica

Veoma značajan projekat, realizovan je sa Satnicom Đakovačkom iz Hrvatske, a njegova celokupna vrednost je 1.420.000 evra, od čega je naš grada za unapređenje energetske efikasnosti dobio 727.000 evra.

Solarnu, energetski efikasnu elektranu dobili su  Tehnička škola "Ivan Sarić", Politehnička škola, OŠ "Sonja Marinković", "Svetomir Bojanin", Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", PU "Naša radost", Nova opština, Otvoreni univerzitet i Sportsko-rekreativni centar "Prozivka". Takođe, šetališta Radijalac i Prozivka dobile su solarne klupe, a Zoološki vrt solarno drvo.

Energetska efikasnost javnih objekata postaje svakodnevica- Cilj je prvenstveno bio uspostavljenje energetske efikasnosti javnih zgrada kroz solarne elektrane kao primer energetski održive i ekološki prihvatljive javne politike koja podiže svest o važnosti zaštite životne sredine i potencijala obnovljivih izvora energije. Možemo da kažemo da smo sve što smo zacrtali u okviru projekta i ostvarili, jer svi u Subotici znaju koliko energije rasipaju objekti poput Otvorenog univerziteta i Nove opštine – istakao je gradonačelnik Stevan Bakić, na današnjoj završnog konferenciji ovog projekta. – Napravili smo značajnu uštedu energije, a time i javnih sredstava, i trasirali smo put kojim treba da nastavimo u cilju povećanja energetske efikasnosti velikih javnih zdanja. Ovim projektom prednjačimo u realizovanju zelene politike u našoj zemlji. Svaki kilovat struje proizveden kroz obnovljive izvore jeste kilovat manje opterećenja za naše velike elektrane.

I Satnica Đakovačka iz Hrvatske, opština sa oko 2000 stanovnika, postavila je solarne elektrane na nekoliko objekata.

Energetska efikasnost javnih objekata postaje svakodnevica- Naš krajnji cilj je bio da napravimo sedam elektrana na sedam zgrada a i u tome smo uspeli  - dodaje Željko Šimić, načelnik opštine Satnica Đakovačka.

S obzirom na situaciju sa energentima, obnovljivi izvori energije su trenutno možda najvažnija tema.

- Zakon o obnovljivim izvorima energije i Zakon o energetsko efikasnosti su potpuno novi. Krajem prošle godine pokrenuli smo pilot projekat za subvencionisanje postavljanja solarnih elektrana u domaćinstvima, tako i za zamenu stolarije - podseća Milan Macura, pomoćnik ministarke rudarstva i energetike za energetsku efikasnost i toplane. -  Očekujemo da ćemo u celoj Srbiji izgraditi oko 500 malih kućnih elektrana, snage do šest kilovata, a sada smo raspisali i nove javne pozive na koji se prijavila i Subotica, koja će dobiti 15 miliona dinara. U junu očekujemo i prve javne pozive za građane. Procenjuje se da prozori i vrata štede između 20 i 30 posto energije, izoacija do 40 posto, a solarne elektrane čak 70 do 80 posto računa za struju.

Energetska efikasnost javnih objekata postaje svakodnevica

Izvor: Subotica.com
Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power” Završna konferencija u sklopu projekta “Energy efficient public power”
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 2380
Povezane teme

energetska efikasnost

stevan bakić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.