Komentara: 0
Pregleda: 3945

Engleski, mađarski i nemački najpopularniji strani jezici

28.03.2011. u 18:46h
Izvor: RTV Yueco
Engleski, mađarski i nemački najpopularniji strani jezici

Ne postoji pouzdan podatak o tome koliko Subotičana za sebe može reći da su poliglote. Pored toga što je Subotica višenacionalna sredina gde su tri jezika u zvaničnoj upotrebi, posebna pažnja učenju stranih jezika poklanja se još od malih nogu – od obdaništa. Poznavanje stranih jezika jedan je od osnovnih uslova i za konkurisanje za posao, tako da stotine Subotičana pohađa kurseve u školama jezika.

Učenje stranih jezika u Subotici počinje još od obdaništa. U Predškolskoj ustanovi “Naša Radost” postoje mešovite mađarsko - srpske ili srpsko – mađarske grupe, u zavisnosti kojem jeziku roditelji žele da se više posveti pažnja, ali i meštovite grupe u kojima se najmlađi Subotičani po prvi put susreću sa engleskim ili nemačkim jezikom. U Osnovnim školama od I razreda uči se prvi strani jezik, a od IV i drugi strani jezik. U srednjim školama dva strana jezika su obaveza za izučavanje, dok pojedine škole uvode i treći kao fakultativni, što stvara dobru osnovu da Subotičani budu poliglote.

Po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u preko 90% ponuđenih oglasa za posao zahtev je poznavanje stranog jezika. U Infostudu, internet portalu za zapošljavanje, su još precizniji – 87% oglasa sadrži zahtev za poznavanjem stranih jezika. Ko ne ipunjava ove uslove – ide na kuseve. Preko 250 polaznika pratilo je jedan od devet kurseva stranih jezika na Otvorenom univerzitetu. Najpopularniji su engleski, mađarski, a u poslednje vreme i nemački jezik.

Veliki broj naslova na stranim jezicima u ponudi je u gradskoj Biblioteci. Osim toga, literatura ali i drugi časopisi iz Sjedinjenih američkih država dostupni su Subotičanima u Američkom korneru. Po njihovim podacima, oko 200 naslova se pozajmi na mesečnom nivou.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3945
Povezane teme

strani jezici subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.