Komentara: 6
Pregleda: 7259

Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali sa stabilnim brojem novoobolelih

10.08.2020. u 17:44h
Izvor: Subotica.com
Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Subotica, od početka epidemije pa zaključno sa današnjim danom, od virusa kovid-19 obolelo je ukupno 360 sugrađana, saopštio je danas Gradski štab za vanredne situacije, što je za 50 osoba više u odnosu na prošlu nedelju. Od početka epidemije, preminulo je 15 sugrađana od posledica ove zarazne bolesti.
Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali sa stabilnim brojem novoobolelih

U poslednja 24 sata, u respiratornoj ambulanti subotičke bolnice pregledano je 18 pacijenata, od kojih je šest bilo kontrolnih, dok su tri pacijenta zadržana na bolničkom lečenju. Tokom jučerašnjeg dana, na dalje kućno lečenje i izolaciju iz bolnice je otpušteno tri pacijenta.

- Trenutno se na bolničkom lečenju u kovid delu bolnice nalazi ukupno 70 pacijenata. U jedinici intenzivnog lečenja nalazi se sedam pacijenata, od kojih su dva na mehaničkoj ventilaciji - navodi se u dnevnom izveštaju o epidemiološkoj situaciji Opšte bolnice Subotica, u kojem se dodaje da među zdravstvenim radnicima ove ustanove nema novih slučaja zaraze virusom kovid-19.

Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali sa stabilnim brojem novoobolelihU protekloj nedelji zabeležen je blagi pad broja pacijenata koji se pregledaju u respiratornoj ambulanti bolnice, kao i manji broj pacijenata koji se zadržavaju na bolničkom lečenju u odnosu na poslednju nedelju jula, što je, kako navode iz Gradskog štaba za vanredne situacije, ohrabrujući podatak.

- Epidemiološka situacija oboljenja kovid-19 na teritoriji grada Subotice je prema ocenama nadležnih da je negativni trend porasta broja obolelih zaustavljen. Ono što je značajno jeste činjenica da je tokom proteklih nekoliko dana, na teritoriji grada, ali i okruga u celini, na dnevnom nivou  registrovan manji broj kovid-19 obolelih nego što je to bilo u prethodnom periodu, i ovo je prvi ohrabrujući podatak nakon dužeg perioda nadzora nad ovim oboljenjem - saopštio je Gradski štab.

Da su podaci ohrabrujući, potvrđuje i dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, koji objašnjava da se epidemiološka situacija i dalje vodi kao nepovoljna, ali da se tokom prethodne sedmice stabilizovao broj novoobolelih, te da nema većih skokova koji bi ukazali na eventualni porast.

- To je pre svega rezultat toga što se građani zaista pridržavaju epidemioloških mera i gde god da se krećete, videćete da građani nose maske, da drže distancu dok čekaju u redovima, što nam govori da ovakve mere daju rezultate - objašnjava dr Bohucki, dodajući da slabu tačku još uvek predstavljaju proslave, ali i zajedničko obedovanje u većim kolektivima. - Ovaj problem niko nije istakao, a pokazao se kao rizičan. Naime, do pauze se poštuju sve mere, a onda na pauzi radnici odlaze u zajednički prostor da ručaju i tamo bi poslodavac trebalo da reaguje, u smislu da ne bude u isto vreme ili da se održava distanca, jer prilikom jela niko ne može da nosi masku. To je problem i u privatnom životu na proslavama, jer kada smo u krugu osoba koje poznajemo mislimo da sigurno nisu zaražene i onda prisan kontakt dovede do toga da nakon slavlja imamo po pet, 10 ili 20 novih slučaja.

Epidemiološka situacija i dalje nepovoljna, ali sa stabilnim brojem novoobolelihIpak, epidemiolog poručuje da se sa ovim virusom može živeti, samo je potrebno usvojiti drugačije navike.

- Život ide dalje i ako naučimo da se ponašamo na drugačiji način, a to je da nosimo masku u zatvorenom prostoru, da češće peremo ruke, da održavamo distancu i provodimo vreme na otvorenom, možemo da realizujemo većinu naših aktivnosti. Građani su to ozbiljno shvatili, ovo je sada naša nova realnost na koju smo se navikli i živimo sa njom - poručuje dr Bohucki.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 7259

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

zavod za javno zdravlje

bolnica

opšta bolnica

gradski štab za vandredne situacije Subotica

bolnica subotica

dr nebojša bohucki

korona virus

epidemija korona virusa

epidemiološka situacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.