Komentara: 1
Pregleda: 4730

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

20.01.2014. u 13:57h
Izvor: RTV City
VIII evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 19. do 25. januara sa ciljem podizanja znanja i informisanosti o raku grlića materice i njegovoj prevenciji. Cilj je i promocija važnosti smanjenja obolevanja i umiranja od ove bolesti.
Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

I ove godine, nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice. Rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena. Srbija se, nažalost nalazi na jednoj od vodećih pozicija po oboljevanju i smrtnosti od ove bolesti. Godišnje od raka grlića materice oboli između hiljadu dve hiljade žena, a njih 500 umre.  Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15 do 44 godine.

Papanikolau test je prošle godine uradilo 8844 Subotičanki, od kojih je 158 poslato na dalje pretrage. Prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica u 2011. godini u Severnobačkom okrugu je 41 žena obolela od raka grlića materice, a 8 žena je umrlo.

Rak grlića materice je stavljen pod kontrolu u većem broju zemalja Evrope. Ipak, u zemljama u razvoju, je veliki problem jer mnoge zemlje još uvek nemaju efikasne skrining programe –programe za rano otkrivanje i prevenciju raka, dok je i svest žena o značaju redovnih preventivnih pregleda na veoma niskom nivou. U Subotici se još nisu stvorili uslovi u pogledu kadra i opreme da bi Dom zdravlja bio uključen u ovaj  nacionalni skrining. Ova nedelja prevencije raka grlića materice treba da podstakne što bolje sprovođenje programa organizovanog skrininga raka na Nacionalnom nivou i podstakne sve druge gradove da porade na što bržem uključenju.

Lekari kažu da je skoro svaki slučaj raka grlića materice moguće sprečiti, te da se uz dobro organizovane skrining programe može sprečiti i do 80% slučajeva ove bolesti. Danas postoje i vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima, koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18, koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4730
Povezane teme

rak grlića materice

nedelja prevencije raka grlića materice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.