Komentara: 24
Pregleda: 12263
Video
Foto

Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

28.04.2020. u 09:29h > 11:24
Izvor: Subotica.com
Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

Slobodna zona u Subotici, u okviru koje posluju velike inostrane kompanije, i ovoga puta opravdala je status žile kucavice srpske privrede. Iako su smanjile proizvodnju i proces prilagodile aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, većina fabrika u Malom Bajmoku tokom vanrednog stanja nije prestajala sa radom. I pored toga u Zoni, u kojoj svakodnevno cirkuliše više hiljada radnika i veliki broj kamiona, do sada nije registrovan nijedan slučaj zaraze virusom covid-19.

- Većina kompanija je uvodila mere zaštite i pre vanrednog stanja, tako da se i pre poglašenja epidemije merila temperatura na ulazima, koristila sredstva za dezinfekciju, nabavljale maske i zaštitna oprema. Kompanije su smanjile broj ljudi kako bi se ispoštovale mere udaljenosti, ali se proizvodnja nije prekidala - kaže Branislava Stojković Marčetić, direktorka Slobodne zone u Subotici. - Kompanije stalno dostavljaju izveštaje i, na sreću, zaraženih nije bilo. Zahvalni smo i Gradu i JP "Subotica trans" koji su izašli u susret i organizovali prevoz radnika iz svih pravaca.

Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

Većina kompanija je spojila vreme tokom uskršnjih praznika, kao kolektivni godišnji odmor od nekih 15 dana, što je uobičajeno i bez pojave epidemije. Izuzetak je "Kalcedonija", koja je po preporuci matične kompanije iz Italije već 16. marta prestala sa radom, ali je posle dve nedelje ponovo počela. Pored te dve nedelje oko Uskrsa, proizvodnja se dve nedelje nije odvijala u "Kontinentalu". Razumljivo, proizvodnja je prilagođena situaciji u našoj zemlji, ali i u zemljama iz kojih se uvoze sirovine ili izvoze gotovi proizvodi.

U javnosti se moglo čuti veliko nezadovoljstvo dela zaposlenih radnika na određeno vreme u "Norma grupi", jer je njih oko 100 početkom aprila dobilo otkaze, odnosno ugovori o radu im nisu produženi. Da li će oni biti vraćeni na posao, najverovatnije zavisi od obima proizvodnje kada se ova situacija završi. S druge strane, "Ametek" je, uz sve propisane mere zaštite, sve vreme radio sa svojih 430 radnika.

Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

U Industrijskoj zoni gradi se i novi pogon za fabriku "Bojsen", proizvođača izduvnih sistema za auto-industriju, a koji je od Grada dobio bez naknade 10 hektara za podizanje fabrike koja bi trebalo da zaposli 500 radnika.

- Gradnja "Bojsena" nije prestajala i u toku je procedura da ova kompanija bude uključena u sistem Slobodne zone. Prema planu, sredinom juna trebalo bi da uvezu mašine i opremu, a kompletna izgradnja bi trebalo da bude završena do kraja godine - najavljuje direktorka Branislava Stojković Marčetić.

Fabrike u Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku odolele epidemiji

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 11 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 12263

Povezana vest

Povezane teme

slobodna zona mali bajmok

fabrika kontinental

fabrika continental

contitech subotica

privredna zona mali bajmok

norma group

norma grupa

fabrika norma

calcedonia

kalcedonija

fabrika kalcedonija

ametek

industrijska zona mali bajmok

boysen abgassysteme

fabrika bojsen

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.