Komentara: 11
Pregleda: 4984

Festival evropskog filma Palić u finansijskom problemu

15.06.2017. u 17:03h
Izvor: Subotica.com
Dvadeset i četvrto izdanje Festivala evropskog filma Palić održaće se od 15. do 21. jula na više lokacija u Subotici i na Paliću. Uprkos brojnim problemima sa kojima se suočava, Festival će zadržati glavne sekcije.
Festival evropskog filma Palić u finansijskom problemu

U fokusu 24. Festivala biće hrvatska kinematografija, a publiku očekuje veliki broj relevantnih evropskih naslova, raspoređenih u 11 selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi mađarski film, Hrvatska u fokusu, Omaž program dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program dobitniku nagrade Underground Spirit, Ekološki dokumentarci, Best of Europe 2016, Short Matters! i Palić u Beogradu.

Glavni takmičarski program i ove godine biće prikazan u najlepšem bioskopu pod vedrim nebom, Letnjoj pozornici na Paliću, koja prima 1.200 posetilaca.

Ipak direktor Festivala, Radoslav Zelenović, kaže se ova kulturna manifestacija suočava sa mnogobrojnim problemima.

Festival evropskog filma Palić u finansijskom problemu

- Ovogodišnji Festival ozbiljno je doveden u pitanje, pre svega zbog činjenice da je, pre desetak godina, operisao sa sumom od preko 400.000 eura, a danas imamo problem da obezbedimo i 150.000 eura. Ovde mislim na Pokrajinski sekretarijat za kulturu, koji je ove godine odvojio nikad manja sredstva za naš festival, za razliku od republike i Grada Subotice koji nisu smanjivali dodeljena sredstva u odnosu na prošlu godinu, ali što je opet u odnosu na pomenutu 2008. značajno manje – istakao je Zelenović, napominjući da je u takvim uslovima vrlo teško praviti Festival evropskog filma.

Iako je Palićki festival prošle godine dobio promoć od Evropske komisije, koja je prepoznala značaj ove manifestacije, organizatori se suočavaju sa problemom da Festival ostane u istim okvirima u kojima je bio.

- Štedeće se na mnogim stvarima. Najverovatnije ćemo ove godine ostati bez jedne izuzetno važne i dragocene institucije koja se zove Festivalske novine. Njih će biti, ali u bitno promenjenom obliku. Takođe, biće upitno da li ćemo moći da dovedemo na Festival neke zanimljive ljude koje smo planirali – naglasio je Zelenović i dodao da je Festival bio poznat i po muzičkom programu i drugim sadržajima, čega će morati da se odrekne kako bi zadržao glavne selekcije.

Festival evropskog filma Palić u finansijskom problemu

Festival evropskog filma Palić bi sledeće godine trebalo da obeleži 25 godina postojanja, a direktor Festivala kaže da je ozbiljno pitanje da li u ovakvim uslovima treba raditi. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 1 mesec
Komentara: 11
Pregleda: 4984

Povezana vest

Povezane teme

festival evropskog filma palić

european film festival palic

radoslav zelenović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.