Komentara: 11
Pregleda: 2995

Festival "Folklor da!"

28.10.2013. u 15:50h
Izvor: RTV Yueco
Kulturni centar Arija, organizovao je u subotu prvi folklorni festival pod nazivom “Folklor da” u novootvorenim prostorijama u fabrici Mladost. Na festivalu folklornih minijatura izvođene su parovne koreografije, što do sada nije nije bila praksa u folkloru. Dvanaest parova takmičilo se za jedno od prva tri mesta, a osim samih članova Arije, prijavio se i veliki broj drugih kulturnih umetničkih društava, kako iz Srbije, tako i iz okolnih zemalja.
Festival "Folklor da!"

Festival folklornih minijatura otvorili su Nina Rukavina i Nemanja Marković sa svojom koreografijom, odnosno igrama iz Vranja, koju su prilagodili uslovima ovog festivala. Oni su, kao i svi drugi takmičari, imali 3 minuta da pred žirijem i publikom izvedu ovu koreografiju u njihovoj režiji.

Ono što je specifično za ovaj festival folklora koji je namenjen svim narodima i narodnosti sa ovih prostora, jeste što je data prilika igračima da pokažu svoj individulani kvalitet, koji možda ne može da se istakne u brojčano većim folklornim koreografijama. Osim same igre, igrači su imali priliku da se pokažu i u scenskom izrazu, glumi i pevanju, a kvalitet svega toga ocenjivao je tročlani žiri, koji su činili profesorka za tradicionalnu igru i pevanje Gordana Roganović, solistkinja Nacionalnog ansambla Kolo Anđelka Petrović i balerina Natalija Raičević. Prva tri mesta bila su nagrađena skromnom novčanom nagradom.

Festival folklornih minijatura, koji je po rečima organizatora jedinstven u Srbiji, ujedno je označio i svečano otvaranje novih prostorija ovog Kulturnog centra u prostorijama fabrike Mladost.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 2995
Povezane teme

kulturni centar arija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.