Komentara: 2
Pregleda: 3221

"Festival ljubavi – inkluzija na delu" u subotu u centru grada

22.09.2022. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
„Festival ljubavi – inkluzija na delu“, peti po redu, održaće se u subotu u centru grada, sa početkom u 15 časova i okupiće veliki broj učesnika – decu sa invaliditetom, đaka iz masovnih i škola za odbrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, sportista, članova kulturno – umetničkih društava...
"Festival ljubavi – inkluzija na delu" u subotu u centru grada

Kako objašnjava Mirjana Evetović, predsednica organizacionog odbora „Festivala ljubavi“, ideja o ovoj manifestaciji rodila se pre pet godina jer su roditelji dece sa invaliditetom bili suočeni sa činjenicom da su njihovim mališanima zatvorena vrata svih sportskih klubova.

- Tvrdeći da nisu dovoljno stručni, ljudi kao da su se plašili da rade sa decom sa invaliditetom.  Ali za rad sa našom decom ne treba velika stručnost, nego dobra volja i široko srce. To smo pokazali na prvom festivalu na Paliću, gde je bilo nas 50ak, kada su se naša deca prvi put uključila u rad sportskih organizacija. Tada je bilo vrlo malo klubova, koji su bojažljivo prihvatili rad sa njima, ali već dogodine ih je bilo mnogo više, te sa ponosom mogu da kažem da smo probili sve barijere. Našoj deci sa invaliditetom danas su sva vrata otvorena i mogu da kažem je misija „Festivala ljubavi“  uspela. Ali, on ne traje samo jedan dan, već tokom cele godine jer deca rade i treniraju zajedno, pripremaju nastupe, druže se... – ističe Mirjana. - Kada zdravo dete da ruku detetu sa invaliditetom, da zajedno prođu poligon ili odigraju kolo, oba deteta su srećna, jedno što je uspelo da uradi nešto a drugo što mi je u tome pomoglo. To je inkluzija na delu.

Sa takvim osećajem i ove godine „Festival ljubavi“,  okupiti veliki broj dece iz masovnih škola,  dve škole koje pohađaju deca sa različitim vidovima smetnji u razvoju, iz Doma „Kolevka“, a tu će biti i gosti iz Valjeva, Novog Sada, Stare Moravice...

- „Festival ljubavi“ otvoriće zajednički nastup učenika Školskog centra „Dositej Obradović“ i Politehničke škole. Potom će nastupiti korisnici Doma za decu sa smetnjma u razvoju „Kolevka“, ansambl OKUD „Mladost“, porodica Kovač iz Novog Sada, udruženje „Zujalice“, đaci škole „Svetomir Bojanin“, plesni klub „Larisa“. Đaci iz škole „Dositej Obradović“ i OŠ „Majšanski put“ su takođe spremili zajednički nastup,  a posle njih će nastupiti i zumba sastav „Zu Su kids“ , dečji crkveni hor „Emanuil“ i folklorna grupa „Kalamajska“ Kulturnog centra „Adi Endre“ iz Stare Moravice – najavljuje Sanja Milošev, članica organizacionog odbora. - Tokom „Festivala ljubavi“ đaci OŠ „Matija Gubec“ iz Tavankuta održaće slamarsku radionicu sa korisnicima Dnevnog centra u Banijskoj ulici, ekipa izviđača će imati radionicu sa članovima Udruženja „Zajedno“, a manifestaciju će volonterski podržati učenici iz Politehničke i Medicinske škole. Još jednom pozivamo Subotičane da dođi, da svi zajedno zaplešemo i pošaljemo poruku da u našem gradu inkluzija nije samo reč, već nešto što zaista živi.

„Festival ljubavi“ podržali su Grad Subotica, donatori i volonteri. U slučaju lošeg vremena manifestacija će se održati u sali OŠ „Sečenji Ištvan“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 9 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 3221
Povezane teme

festival ljubavi i inkluzije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.