Komentara: 0
Pregleda: 1872

Festivali su priča o ljudima

19.06.2019. u 15:38h
Izvor: Subotica.com
Kako izgleda festivalski život u Vojvodini, sugrađani mogu da saznaju iz fotografija autorke Žofie Serda, koje su sinoć izložene u Savremenoj galeriji Subotica, nastalih prilikom poseta muzičkim festivalima koji neguju savremenu tradiciju vojvođanskih Mađara.
Festivali su priča o ljudima

Izložba fotografija "Festivalski život u Vojvodini" autorke Žofie Serda, donosi priču o ljudima koji su tokom protekle četiri godine posetili ili nastupili na Domboš festu, Etnofestu, Malomfestivalu, EXIT-u i pozorišnom festivalu Desire. Prema rečima autorke, najteže je bilo odabrati dvadesetak fotografija koje najbolje ilustruju trenutke sa festivala, a koje imaju za cilj promociju različitosti i novih vidova umetničkog izraza.

- Mislim da su festivali veoma bitni i da je izuzetno važno da ih posećujemo i da živimo van svoja četiri zida, jer se život dešava van naših domova - kaže Serda. - Volim da fotografišem ljude, naročito kada toga nisu svesni. Volim spontanu fotografiju, neobična lica ili situacije, a sve to se dešava upravo na festivalima koji se prave za ljude. Festivali su priča o ljudima i zbog toga su oni u centru pažnje mojih fotografija.

Festivali su priča o ljudima

Za vizuelnu umetnost, Žofie Serda je pokazala interesovanje još u detinjstvu, kada je sa očevim analognim fotoaparatom beležila zanimljive trenutke sa porodičnih putovanja. Kako je tada imala na raspolaganju svega 36 snimaka, morala je da izvešti oko i pažljivo troši film, dok je po završetku fakulteta kupila svoj prvi fotoaparat, kojim se i danas služi.

- Gde god da krenem, uvek sa sobom nosim fotoaparat i tražim dobar trenutak ili kako volim da kažem "idem u lov" - objašnjava Serda kako nastaju njene fotografije. -  Sve što je umetnost me inspiriše i oduvek sam bila zainteresovana ne samo za fotografiju, već i za slike, njihovu kompoziciju, simetriju i asimetriju.

Festivali su priča o ljudima

Festivali su priča o ljudima

Festivali su priča o ljudima

Izložba je realizovana u okviru projekta "Colourful Cooperation – Raznobojna saradnja", koji se finansira kroz Interreg-IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija, a sugrađani mogu da je pogledaju tokom leta u Savremenoj galeriji Subotica.

Festivali su priča o ljudima

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1872
Povezane teme

izložba fotografija

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.