Komentara: 0
Pregleda: 1855

"Filozofija, umetnost i kič"

29.04.2010. u 21:03h
Izvor: RTV Yueco
<p>U Svečanoj sali Gimnazije "Svetozar Marković'' sinoć je predstavljena knjiga profesora filozofije, Drgana Krstića. Knjiga "Filozofija, umetnost i kič" je nastala iz potrebe da se, u cilju očuvanja filozofije kao obaveznog predmeta u gimnazijama i drugim srednjim &scaron;kolama, i njene popularizacije, stručnoj javnosti, kao i učenicima, skrene pažnja na novi pristup filozofiji, primereniji mladima i njihovom senzibilitetu. Fondacija Fokus je jedan od pokrovitelja &scaron;tampanja ove knjige.</p>
"Filozofija, umetnost i kič"

Novi pristup filozofiji, koji nudi ova knjiga, podrazumeva filozofsko promišljanje aktuelnih i atraktivnih fenomena, sa kojima su mladi ljudi u svakodnevnom kontaktu, kao što su televizija, popularna muzika i film. Razmatrajući ove fenomene profesor Krstić je pokušao da odgovori na pitanje da li oni spadaju u sferu kičerskog ili umetničkog.

Sve može biti kič, čak i nešto što pripada domenu nauke. Po rečima dr Sretena Petrovića, sve zavisi od prezentacije. Oblast umetnosti i kiča se prepliću u oblasti čulnog načina iskazivanja, ali to šta se iskazuje i kako se iskazuje diferencira ove dve oblasti. Ne može se tačno definisati šta je umetnost. Jedino se može reći kakva ona nije. Ona nije reproduktivna, senzacionalistička, ne može služiti politici ili veri. Autonomija je njena glavna karakteristika.

Pored autora, o knjizi su govorili dr Sreten Petrović, profesor estetike i kulturologije na Filološkom fakultetu u Beogradu, dr Srđan Damjanović, profesor filozofije u Karlovačkoj gimnaziji, Aleksandar Krstić, profesor filozofije u Novom Sadu i Kornelije Kovač, kompozitor. Jedan od pokrovitelja štampanje knjige je Fondacija Fokus.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1855
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.