Komentara: 8
Pregleda: 2747

Forum žena LSV: Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

24.11.2015. u 14:13h
Izvor: GrO Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)
Saopštenje Foruma žena Lige socijaldemokrata Vojvodine prenosimo u celosti.
Forum žena LSV: Oformiti Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici

Forum žena Lige socijaldemokrata Vojvodine poslaće 25. novembra, na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, institucijama koje se bave sprečavanjem nasilja nad ženama - Centrima za socijalni rad, Domovima zdravlja, MUP-u, tužilaštvima i sudovima, dopise u kojima će tražiti detaljne informacije u vezi sa nasiljem u porodici - broj evidentiranih slučajeva nasilja, broj podnetih prijava, pokrenutih krivičnih postupaka, presuda i brojne druge relevante podatke.

Iako smo svesni da je nasilje u porodici nemoguće u potpunosti iskoreniti, od nadležnih institucija u lokalnim samoupravama u Vojvodini, tražićemo precizne podatke iz njihovog delokruga rada kako bi se mogla napraviti precizna statistika koja bi, prema našem mišljenju, trebalo da olakša pronalazak konkretnog i održivog rešenja za ovaj značajan društveni problem.

Takođe, sutra se navršava godinu dana od kada je Forum žena LSV podneo inicijativu za uvođenje Odeljenja za borbu protiv nasilja u porodici na području AP Vojvodine. U odgovoru ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića rečeno nam je da se u Upravi kriminalističke policije formira posebna linija rada koja će se baviti prevencijom i suzbijanjem nasilja u porodici.

Ipak, nivo nasilja zabeležen u poslednjih godinu dana potvrđuje opravdanost našeg zahteva za Odeljenjem za borbu protiv nasilja. Dosadašnji način rada u prevenciji i suzbijanu nasilja u porodici nije doneo rezultate, štaviše, nasilje je eskaliralo. Da sistem ne funkcioniše pokazuje činjenica da se iz godinu u godinu broj nasilja u porodici udvostručuje, a pogotovo nasilje sa smrtnim ishodom.

Forum žena LSV podseća da je obaveza Republike Srbije da garantuje ravnopravnost žena i muškaraca i da razvija politiku jednakih mogućnosti, da zabranjuje neposrednu i posrednu diskriminaciju po bilo kom osnovu, da garantuje pravo na jednaku zakonsku zaštitu i pravnu pomoć.

Pravovremena reakcija svih nadležnih institucija, humani tretman žrtava nasilja u porodici, kao i porast poverenja građanki i građana u institucionalno rešavanje problema je u interesu svih nas, a ponajviše žrtava nasilja.

// kraj saopštenja

Izvor: GrO Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)
Postavljeno pre 8 godina i 7 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2747
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.