Komentara: 1
Pregleda: 2716

Franjevačka rezidencija slavi 300. rođendan

15.05.2017. u 17:48h
Izvor: Subotica.com
Franjevačka rezidencija Svetog Mihovila ove godine obeležiće tri veka od osnivanja. U okviru proslave jubileja, u narednih nekoliko meseci biće organizovano niz programa, u vidu naučnih skupova i umetničkih večeri.
Franjevačka rezidencija slavi 300. rođendan

Franjevačka samostan i crkva bile su prema rečima Zdenka Grubera, gvardijana Franjevačkog samostana, centralne  institucije u Subotici tokom 18. veka, kako za obrazovanje, kulturu,  tako i administrativne poslove.

- Tamo je bila prva crkva u gradu, prva škola, odatle potiče subotiča gimnazija, a u samostanu  je izvedena i prva pozorišna predstava u našem gradu. Mislim da je prikladno i dobro da obeležimo 300 godina rezidencije franjevaca u Subotici, da se bolje upoznamo sa svojom prošlošću, ali i da zaista upoznamo neke prave vrednosti, neke tekovine u našem gradu, da bolje shvatimo sadašnji trenutak u kom živimo i da sa većim ponosom i sa još više pameti gradimo našu budućnost. Imamo stvari na koje možemo biti ponosni, a koje su nedovoljno poznate javnosti - kaže Zdenko Gruber, gvardijan Franjevačkog samostana u Subotici.

Prvi program biće organizovan već u četvrtak, kada će u Gradskom muzeju sa početkom od 12 časova biti održano predavanje na temu „Restauracija subotičkih franjevačkih portreta“.

- Na Međunarodni dan muzeja biće održano predavanje o putujućem slikaru Matijasu Hanišu. Franjevački samostan ima u zbirci 32 njegova dela, portrete svetaca i blaženika. Izložba, portreti i umetnička riznica koja se čuva u franjevačkom samostanu će biti nedelju dana otvorena za javnost, od 14. do 21. juna - kaže dr Žužana Korhec Pap, saradnica Gradskog muzeja.

Tokom leta će biti nastavljena predavanja i umetnički programi, a centralni program biće  naučni skup, koji će biti održan u oktobru. Manifestaciju će organizovati Franjevački samostan, Gradski muzej, Hrvatski istraživački centar i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 2716
Povezane teme

franjevačka crkva

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.