Komentara: 0
Pregleda: 2829

Gase preduzeća jer nemaju posla

23.08.2010. u 17:43h
Izvor: Blic
<p>Iako su vi&scaron;e puta apelovali da zbog velikog broja &bdquo;kolega koji rade na crno" neće moći vi&scaron;e da izmiruju obaveze prema državi, članovi Sekcije autotransportera i prevoznika pri subotičkom Udruženju zanatlija dovedeni su na rub egzistencije. Oni smatraju da se &scaron;trajkovima i blokadama ne može ni&scaron;ta postići i zato su odlučili da Ministarstvu infrastrukture upute inicijativu sa predlozima i molbom da im se pomogne.</p>
Gase preduzeća jer nemaju posla

Predsednik sekcije Darko Antelj kaže da je zbog zamrle subotičke privrede dobar deo firmi pred stečajem ili u blokadi i da će mnogo kamiona ostati neregistrovani, jer ljudi jednostavno nemaju novca.

Najveći problem je što nema reda i što ne postoji sistem koji razgraničava registraciju vozila za sopstvene potrebe i pružanje usluga, a što ide u prilog onima koji rade na crno i izbegavaju porez i druge obaveze - kaže Antelj.

On kaže da je neophodno je stati na kraj sivoj ekonomiji koja čini 70 odsto tržišta i omogućiti naplatu zaostalih računa od kojih mnogi čekaju prihode više od dve godine. Da bi platili poreze autoprevoznici ulaze u kreditne aranžmane, ali više ne znaju kako da otplate rate.

- Imamo u gradu more transportnih preduzeća zaraslih u travu i vozače koji više od šest meseci nisu pokrenuli kamione. Subotica više ne funkcioniše ni privredno ni ekonomski i na svojim leđima najbolje osećamo posledice tog sunovrata. Broj članova se smanjuje, a deo se preregistrovao u Valjevu i Pančevu, pošto se u tim gradovima obaveze ne plaćaju mesečno već kvartalno. Više desetina transportnih firmi je zatvorilo vrata, ali pošto su i druge zanatlije nezadovoljne najverovatnije da će se sve sekcije Udruženja okupiti i dogovoriti šta i kako dalje - kaže Antelj.

Autoprevoznik Dimitrije Sanader kaže da „tamiće" koji voze na crno ne smatra konkurencijom koja ga ozbiljno ugrožava, već misli da je problem „što država daje svima dozvole za sve i svašta". On tvrdi da se nekada znalo ko šta radi, dok im se danas oni koji proizvode ili prodaju usput i prevoze za male pare mešaju u branšu".

- Više od 20 godina sam u ovom poslu i nije sada najteže, već je nemoguće opstati. Sve je poskupelo, a posla nemamo uopšte. Kamion nisam pokrenuo više od dve nedelje, a ono što sam odavno prevezao ne mogu da naplatim. Živa muka - kaže Sanader.

U istoj situaciji je i Milovan Vukas koji kaže da bi rado zaposlio nekog kada bi i sam imao od čega da živi. Za svoju i propast kolega kaže da je počela prošlog leta i da više ne vidi izlaz.

- Nastao je totalni haos. Mnogi su se zaleteli i digli kredite da bi kupili kamione i sad muku muče da ih otplate. Zbog toga i spuštaju cene pa se ni ne zna cenovnik naših usluga. Dešava mi se da odem do Beograda sa robom, a da se ne bih vraćao prazan, jer i onako zarada ne pokriva troškove, danima spavam u kamionu - kaže Vukas.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 14 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 2829
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.