Komentara: 1
Pregleda: 6005

Gazdovanje "Parkom Palić" podelilo vlast

11.07.2009. u 10:32h
Izvor: Politika Online
<p>U SVM-u misle da izdavanje zemlji&scaron;ta i objekata u zakup, &scaron;to se inače smatra i najprofitabilnijom delatno&scaron;ću budućeg preduzeća, treba da radi Direkcija za izgradnju grada, koju vode upravo kadrovi te stranke.</p>
Gazdovanje "Parkom Palić" podelilo vlast

Novo gradsko preduzeće „Park Palić" nije još ni valjano osnovano, a već je zavadilo koalicione partnere u subotičkoj vlasti - Demokratsku stranku i Savez vojvođanskih Mađara.

Od začetka ideje o formiranju preduzeća „Park Palić", ova firma je stalno bila političko pitanje. Predlog ugovora o njegovom osnivanju u Suboticu je pre godinu i po dana „doneo" Mlađan Dinkić, a Savez vojvođanskih Mađara, koji je tada imao gradonačelnika, oberučke ga je prihvatio, dok je DS bio uzdržan. U međuvremenu, lokalni odbor G17 plus je, shodno političkoj proceni da bi tako pospešio ostvarenje zamisli o „Parku Palić", ponudio Demokratskoj stranci da predloži direktora tog preduzeća, ali su ti manevri doveli do obrta - odnosno, sada je SVM prema čitavoj ideji zauzeo uzdržan stav. Podsetimo, odbornici Saveza vojvođanskih Mađara su nedavno napustili skupštinsko zasedanje upravo zbog izbora direktora „Parka Palić" (za tu dužnost DS je predložio Gorana Gavrića).

Ištvan Pastor, lider SVM-a, u izjavi za „Politiku" kaže da ne mogu da podrže izbor u trenutku kada se ne zna šta će to preduzeće raditi, niti čime će raspolagati, niti koliko ljudi će zaposliti.

Kako „Politika" saznaje, predmet spora je upravo delatnost „Parka Palić", jer u SVM-u misle da izdavanje zemljišta i objekata u zakup, što se inače smatra i najprofitabilnijom delatnošću budućeg preduzeća, treba da radi Direkcija za izgradnju grada, koju vode upravo kadrovi te stranke.

Realno, novo preduzeće raspolaže malo čime: nije još uvedeno u sudski registar niti se zna kojom će se delatnošću baviti. Tek treba da dobije direktora, a za sada ima samo skupštinu preduzeća koju čine predstavnici Republike, Pokrajine i grada, tri strane koje su preduzeće i osnovale.

Bez sumnje, potencijali preduzeća su veliki - ono će gazdovati sa više od 100 hektara neizgrađenog turističkog kompleksa koji treba da bude ponuđen investitorima, uz velika ulaganja iz republičkog i pokrajinskog budžeta, jer je reč o jednoj od ukupno šest destinacija koje je vlada uvrstila u svoj program strategije razvoja turizma. A principi po kojima će „Park Palić" upravljati ovom turističkom oblasti tek se pišu u republičkoj vladi.

Jasmin Šečić, pomoćnik gradonačelnika, član skupštine novog preduzeća i mešovite radne grupe koja definiše delatnost preduzeća, za „Politiku" kaže da je reč o projektu kakvog do sada nije bilo u Srbiji.

- O svim pojedinostima sada treba da se izjasne i druga ministarstva, i tek nakon procesa usklađivanja delatnost „Parka Palić" biće razmatrana na sednici vlade - objašnjava Šečić i dodaje da je predloženo da se „Park Palić" bavi izdavanjem u zakup objekata i javnog neizgrađenog građevinskog zemljišta, izgradnjom i održavanjem komunalnih, odnosno infrastrukturnih dobara (gasifikacija, elektrifikacija, uvođenje vodovoda i kanalizacije)....

U preduzeću postoje tri ravnopravna partnera, ali je jasno da tu Subotica unosi najviše - graditeljsku baštinu Palića i okoline, dok će se visina daljih ulaganja Srbije i Vojvodine tek ugovarati, objašnjava Šečić.

- Dobit ovog preduzeća i naknada od izdavanja građevinskog zemljišta idu u kasu grada, koji odlučuje o tome kako će raspolagati tim novcem. Između ostalog, i to je jedan od razloga zašto u Beogradu nisu mogli da razumeju zbog čega godinu dana od potpisivanja osnivačkog ugovora Subotica još nije formirala preduzeće - napominje Šečić.

 

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 15 godina i 2 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 6005
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.