Komentara: 2
Pregleda: 2294

Gerontološki centar – mesto preduzetništva za stare

26.04.2021. u 17:27h
Izvor: Subotica.com
Uprkos ograničenjima koje je donela epidemiološka situacija, uz poštovanje svih propisanih mera, Gerontološki centar u Subotici kontinuirano realizuje aktivnosti iz prekograničnog projekta „Prekogranični inkubator preduzetništva za starije – Senior-In”.
Gerontološki centar – mesto preduzetništva za stare

Po rečima Brankice Tešanović, direktorke Gerontološkog centra, u toku je anketiranje tri stotine ispitanika u Severnobačkom okrugu o znanju i veštinama kojima raspolažu, a koje bi mogle biti polazna osnova za njihovo preduzetničko samostalno angažovanje u okviru Preduzetničkog inkubatora za starije. 

- Očekujemo da će ovo istraživanje, odnosno profilisanje i procena potreba u pogledu preduzetničkog potencijala starije radno sposobne populacije i osoba sa invaliditetom, ponuditi vredne podatke o potencijalu ciljne grupe za započinjanje preduzetničke aktivnosti - objašnjava Tešanović. - Njima će prethoditi obuke u okviru Preduzetničog inkubatora, koji će biti ustanovljen takođe u okviru ovog projekta, gde će im za razvijanje preduzetničkih ideja na raspolaganju biti naši zaposleni, koji će prethodno proći obuku za stručnu podršku budućim preduzetnicima.

Gerontološki centar – mesto preduzetništva za stare

Slično istraživanje i aktivnosti na istom broju ispitanika sprovode se i s druge strane srpsko-mađarske granice, u Županiji Čongrad, a realizuje ga partnerska ustanova Centar za socijalnu zaštitu Grada Senteša. Tokom realizacije projekta biće izabrano 20 polaznika, starijih od 50 godina i osobe sa invaliditetom, s obe strane granice za obuku u preduzetništvu. 

- Oni predstavljaju teže zapošljive kategorije stanovništva, zbog čega mogu da računaju i na veću podršku državnih organa u pokretanju sopstvenog biznisa, kako Nacionalne službe za zapošljavanje na republičkom, tako i Sekretarijata za privredu i turizam na pokrajinskom nivou - istakla je Tešanović.

„Prekogranični inkubator preduzetništva za starije – Senior-In” realizuje se u okviru INTERREG – IPA Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Kako je ranije najavljeno, trajaće godinu i po dana i njegova vrednost je više od 200 hiljada evra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 2294
Povezane teme

gerontološki centar subotica

preduzetništvo

brankica tešanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.