Komentara: 24
Pregleda: 1902

Gideon Grajf održao predavanje o Jasenovcu

26.10.2024. u 14:33h
Izvor: Subotica.com
Izraelski istoričar Gideon Grajf, jedan od najvećih istraživača Holokausta i drugih nacističkih zločina u Drugom svetskom ratu, održao je predavanje “Jasenovac-Aušvic Balkana” u Velikoj većnici Gradske kuće.
Gideon Grajf održao predavanje o Jasenovcu
Foto: Igor Preradović

Grajf je objavio više od 500 naučnih radova iz ove oblasti, razgovarao sa preživelim logorašima iz Aušvica i to dokumentovao u knjizi “Plačemo bez suza”, koja je prevedena na 12 svetskih jezika. U proteklih desetak godina bavio se za srpski narod bolnom temom logora u Jasenovcu i tokom svojih istraživanja utvrdio oko 700.000 žrtava, mahom Srba, Jevreja i Roma, a potvrđeno je 57 metoda mučenja i ubijanja zatvorenika.

Gideon Grajf održao predavanje o Jasenovcu- Zato je to jedan od najmonstruoznijih logora u istoriji čovečanstva. Nažalost, i neki pripadnici srpskog naroda moraju da povedu računa kada se spominju jasenovačke žrtve, jer one nisu nisačim uporedive niti merljive. Što zbog broja stradalih, mučenih i ubijenih, što zbog načina na koji je to rađeno. Čak su se i sami nacisti zgražavali od metoda mučenja i ubijanja - istakao je gradonačelnik Stevan Bakić. - Izražavam ogromnu zahvalnost gospodinu Grajfu zbog hrabrosti i posvećenosti, jer je danas velika  hrabrost govoriti istinu, u moru laži i falsifikovanja istorijskih činjenica. Da ironija bude veća, došli smo u situaciju da Srbiji i srpskom narodu drže predavanja i presuđuju nacisti i njihovi saradnici. Ali džabe, pobediće istina. Srbi su uvek bili na strani istine i pravde, a protiv nacista i fašizma.

Gideon Grajf održao predavanje o JasenovcuPo rečima  Grajfa istraživanje o Jasenovcu nije proteklo bez prepreka. Naprotiv, bio je suočen sa brojnim pretnjama i pritiscima.

- To nije bilo samo dokumentovanje istorije, već dugačka i intenzivna borba, za koju je trebalo mnogo snage, ali u koju sam bio spreman da investiram. Kada sam započeo svoj put da ispravim te zabludne činjenice o srpskom narodu, odmah sam primetio zajednički imenilac između negiranja Aušvica i negiranja Jasenovca i onoga što se tamo desilo srpskim žrtvama od strane NDH i hrvatskih ustaša - objašnjava istoričar Grajf. - To me je motivisalo da nastavim i obećavam da će moja borba da se nastavi još jače.

Gideon Grajf održao predavanje o JasenovcuTokom dvočasovnog predavanja, koje je organizovala  Fondacija za srpski narod i drzavu, mogli smo čuti svedočenja i potresne istorijske činjenice o brojnim zverstvima u jasenovačkim logorima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 dan i 19 časova
Komentara: 24
Pregleda: 1902
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.