Komentara: 1
Pregleda: 3116

Glumci Narodnog pozorišta pripremaju nove predstave, premijere od marta

30.01.2021. u 10:30h
Izvor: Subotica.com
Glumci Drame na srpskom jeziku započeli su u ponedeljak probe za predstavu "Kus petlić", čija premijera je planirana za 12. mart. U pitanju je komad Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, a u predstavi igraju Minja Peković, Sanja Moravčić, Igor Greksa, Dimitrije Dinić, Srđan Sekulić i Miloš Stanković. U narednim danima se očekuje i da glumci Drame na mađarskom jeziku započnu probe za novu predstavu "Šogorice".
Glumci Narodnog pozorišta pripremaju nove predstave, premijere od marta

Kada se 1996. godine zaposlio u Narodnom pozorištu Subotica, prva predstava koju je, tada glumac, a danas i direktor, Miloš Stanković igrao na sceni "Jadran" bila je "Smrtonosna motoristika" Aleksandra Popovića, koja je premijerno izvedena svega desetak dana nakon smrti ovog velikog dramskog pisca. Zbog toga mu je, kako ističe, posebno drago što će se njegovo delo ponovo igrati u subotičkom pozorištu.

- Aleksandar Popović je po mnogima možda i najveći srpski dramski pisac, koji je napisao preko 50 drama, a možda i više. To je pisac za kojeg se tvrdi da je u svojim delima možda i najbolje opisao naš srpski mentalitet, i za sebe je rekao da bi voleo da, kao što Nemci imaju Tomasa Mana, neko za njega kaže da ako hoćete da upoznate srpski narod čitate Aleksandra Popovića - priča Stanković. - Njegova dela je teško smestiti u žanr, jer su to i komedije, i drame, i tragedije našeg postojanja na ovom prostoru. On je bio i zabranjivan, njegovih sedam drama je zabranjeno, a jedan je od onih koji su proveli pet godina na Golom otoku, tako da je to potpuni i zanimljiv pozorišni stvaralac.

Glumci Narodnog pozorišta pripremaju nove predstave, premijere od martaA takav pisac zahteva i iskusnog reditelja, te je odabran Milan Nešković, koji je do sada režirao četiri predstave po tekstu Aleksandra Popovića.

- Možemo reći da je on do sada postao mali ekspert za ovog pisca, što se već vidi i na probama. Atmosfera je lepa i nadamo se da će se iz ovoga izroditi divna predstava kojom ćemo obradovati publiku, a kasnije moći i da konkurišemo na festivalima - dodaje Stanković.

Ovo će biti treća premijera Drame na srpskom jeziku u ovoj pozorišnoj sezoni, a u narednim danima se očekuje i da glumci Drame na mađarskom jeziku započnu probe za novu predstavu "Šogorice". Do kraja sezone, ljubitelji pozorišne umetnosti mogu da očekuju još po jednu premijeru u obe Drame.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 7 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3116
Povezane teme

Narodno pozorište

miloš stanković

predstava u pozorištu

pozorište

premijera predstave

subotičko pozorište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.