Komentara: 2
Pregleda: 2866

Glumci se uselili u napuštenu fabriku

14.03.2011. u 13:10h
Izvor: Glas javnosti
Glumci se uselili u napuštenu fabriku

Zgrada subotičkog Narodnog pozorišta srušena je 2007, a nova još nije završena. Podijum za svoju umetnost glumci su pronašli u zapuštenim fabričkim halama u kojima se nekad proizvodila čipka i pozamanterija, prenosi RTS.

Hale propale fabrike "Mladost" i danas bi sigurno bile prazne, da se u njih nisu uselili glumci.

"Ovde su uslovi zaista loši. Ne kažem da smo radili u ne znam kakvim uslovima u staroj zgradi, i tamo je bilo i hladno i prašnjavo a zgrada se raspadala, ali opet, to je bila naša pozorišna zgrada", kaže Ljubica Ristovski, upravnica Narodnog pozorišta Subotica.

Subotičko Narodno pozorište ima Dramu na srpskom i Dramu na mađarskom jeziku. Oba ansambla probe uglavnom održavaju u fabričkim halama. "Svaki glumac ima u sebi dozu fanatizma, pa ovakva jedna sala ne znači nikakvu prepreku. Međutim, vidite i sami da se ovde zidovi urušavaju. Grejanje imamo tek mesec dana, bez grejanja smo radili dve-tri zime", navodi glumac Arpad Černik.

Njegov kolega, glumac Ferenc Peter dodaje:
"Čujete kakav glas imam. Ako ja izgubim glas, to znači da u sali zaista mora da bude veoma hladno."

U prostorije nekadašnje fabrike "Mladost" preseljene su i uprava, svi fundusi, radionice i biblioteka Narodnog pozorišta. Mesečna zakupnina ovog objekta košta 400.000 dinara. "Ako ovakvi ljudi zaslužuju samo ovoliko, onda je to zaista sramota", zaključuje Ferenc Peter.

Stara zgrada Narodnog pozorišta nalazila se u strogom centru Subotice, a ekipa RTS-a je još 2002. izveštavala o njenom urušavanju. Pet godina kasnije ona je i srušena. Ubrzo je, tik uz nju, započeta izgradnja nove.

Predsednik upravnog odbora Narodnog pozorišta Subotica Jožef Kasa navodi da je nova zgrada već trebalo da bude gotova, ali da su radovi više puta obustavljani zbog neredovnog priliva novca, i iz Republike, i iz opštinskog budžeta.

Izgradnju novog objekta sa po 45 odsto finansiraju Pokrajina i Republika, a 10 odsto potrebnih sredstava daje lokalna samouprava.

Iako ogorčeni, glumci će nastaviti da stvaraju u fabričkoj hali dokle god je to potrebno. Loši uslovi ih nisu obeshrabrili niti pogoršali kvalitet njihovih predstava. O tome, osim verne publike, svedoče priznanja i brojne festivalske nagrade.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2866
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.