Komentara: 0
Pregleda: 1500

Godišnji najmanje 20 dana

29.01.2009. u 13:01h
<p>Svaki radnik po zakonu mora da ima najmanje 20 radnih dana godi&scaron;njeg odmora. Godi&scaron;nji odmor se deli na dva dela, od kojih prvi mora da bude 15 radnih dana. Prema rečima &Scaron;efice odseka inpekcije rada za Severno Bački okrug Mirijane Popović, jedan broj poslodavaca ovaj zakon nepo&scaron;tuje.</p>
Godišnji najmanje 20 dana

Problem predstavlja to što se zaposleni ne obraćaju Inspekciji rada dok su u radnom odnosu, ako imaju problema sa ukraćenim godišnji odmorom. Oni to prijavljuju tek nakon završetka radnog odnosa, i podnose prekršajnu prijavu protiv svog bivšeg poslodavca. Sve što data mogu da dobiju, jeste odšteta za neiskorištene dane godišnjeg odmora.

Prema zakonu godišnji odmor mora da se iskoristi maksimalno u dva dela, od kojih prvi deo mora da bude 15 dana. Poslodavci prave najveći broj prekršaja kada skrate prvi deo godišnjeg odmora na 7 ili 10 dana, što je protivzakonito.

Subotičani su uglavnom zadovoljni svoijim godišnjim odmorom, a kao kažu, većina njih sama odredjuje kada će i kao iskoristiti svoje pravo odmora.

Prema nekim informacijama gradjani svoje neiskorištene godišnje odmore zamenjuju bolovanjem. Prema rečima Šefice odseka inspekcije rada za Severno Bački okrug Mirijane Popović ovakvih slučaja nije bilo zabeleženo u toku prošle godine.

Postavljeno pre 15 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1500
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.