Komentara: 24
Pregleda: 7679

Godišnjica NATO agresije - Subotičani koji su dali život za otadžbinu

24.03.2022. u 15:57h
Izvor: Subotica.com
Danas se navršava 23 godine od početka vazdušnih napada NATO-a na našu zemlju. Za vreme agresije, koja je trajala 11 nedelja, Subotica je ciljano gađana sedam puta projektilima razorne moći. Među poginulima u vojnim operacijama na Kosovu i Metohiji su i naši sugrađani, njih četvorica.
Godišnjica NATO agresije - Subotičani koji su dali život za otadžbinu
Foto: Arhiva

Na današnji dan, pre tačno 23 godine, počelo je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije. Tokom vazdušnih napada NATO-a na našu zemlju, koji su trajali 78 dana, oštećene su škole, infrastruktura, zdravstvene ustanove, privredni objekti, medijske kuće, spomenici kulture. Materijalna šteta naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja procenjuje se na oko sto milijardi dolara, a ono što je nenadoknadivo su izgubljeni ljudski životi. 

Godišnjica NATO agresije - Subotičani koji su dali život za otadžbinu

Arhiva

Među onima koji su dali život za otadžbinu su i naši sugrađani koji su poginuli u vojnim operacijama na Kosovu i Metohiji.

Josip Sič - poginuo je časno u borbi na Maja Glavi od minobacačke vatre, 16. aprila 1999. godine. Bio je dobrovoljac iz Subotice.

Zoltan Olajoš - vojnik iz Subotice, ubijen je 24. maja 1999. u iznenadnom napadu šiptarskih terorista u zoru, oko 4:30h, u selu Belanica.

Godišnjica NATO agresije - Subotičani koji su dali život za otadžbinu

Goran Olka - vojnik iz Male Bosne, poginuo je 4. maja 1999. godine kada je avijacija NATO-a bombardovala policijski punkt u rejonu "Savinih voda" u Opštini Peć. 

Vladimir Mirkov - vojnik iz Subotice, poginuo je 26. marta 1999. godine u borbi protiv šiptarskih terorista u selu Landovica.

- Ovaj zločinački napad na našu zemlju nikada se ne sme zaboraviti, a ni oprostiti. Obaveza nam je da se na ovaj dan prisetimo svih dešavanja i naših heroja koji su dali život za otadžbinu - rekao je Aleksandar Panić, predsednih GrO Udruženja ratnih veterana UOSYU.

Godišnjica NATO agresije - Subotičani koji su dali život za otadžbinuIz ovog udruženja podsećaju da je Subotica, tokom NATO agresije, ciljano gađana sedam puta projektilima razorne moći.

Prvi put, Subotica je gađana 15. aprila u 22:50h, kada je sa dve rakete gađan pokretni radar. Cilj je promašen, ali su pogođene kuće u naselju Mali Radanovac. Palić je gađan četiri dana kasnije sa tri rakete. Prvom raketom pogođena je meteorološka stanica, druga raketa je pala u jezero, dok je treća pogodila auto kamp. Desetog maja, oko 12h, sa dve rakete je gađan radio toranj u Crvenom selu. Tada je cilj promašen, a pogođena je samo upravna zgrada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 7679

Povezana vest

Povezane teme

bombardovanje 1999

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.