Komentara: 0
Pregleda: 1740

Godišnjica rođenja Danila Kiša

22.02.2010. u 12:59h
Izvor: RTV Yueco
Godišnjica rođenja Danila Kiša

Pre 75 godina, na današnji dan u Subotici je rođen jedan od najprevođenijih domaćih pisaca – Danilo Kiš. Činjenica da je Kiš rođen u Subotici, da se uticaj Subotice oseća u njegovim kasnijim delima, te da je Kiš bibliografski gledano i značajan promoter našeg grada u inostranstvu, nije bila dovoljna da se godišnjica Kišovog rođenja u njegovom rodnom gradu obeleži na bilo kakav način. I pored pokušaja grupe entuzijasta pre par godina, Kiš i dalje nema ulicu sa svojim imenom u gradu u kojem je rođen.

Romansijer, esejista, prevodilac, jedan od najprevodjenijih naših pisaca, rodjen 1935. godine u Subotici, kao dete oca madjarskog Jevrejina i majke Crnogorke, odrastao je u porodici mešane vere, judeizma i pravoslavlja, madjarske i srpske kulture. Na Kišovo književno stvaralaštvo uticala je mešovita verska sredina Subotice i kasnije, od 1937. godine i Novog Sada, gde je 1939. godine kršten po pravoslavnom obredu u vreme donošenja antijevrejskih zakona u Madjarskoj.

Danilo Kiš poznat je po delima "Mansarda", "Psalam 44", "Bašta, pepeo", "Rani jadi", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", "Enciklopedija mrtvih"... Gradska knjižara u Subotici nosi njegovo ime a u parku pored Gradske kuće mu je podignut i spomenik. I pored pokušaja grupe entuzijasta, Subotica i dalje nema ulicu Danila Kiša.

Direktor Gradske biblioteke Dragan Rokvić seća se književnih večeri na kojima je gostovao Kiš. Po njegovim rečima, dani koje je Kiš proveo u Subotici obeležili su njegov kasniji opus.

Kiš umro je pre dve decenije u Parizu, gradu u kome je s prekidima živeo od 1959. godine. Po svojoj želji sahranjen je u Beogradu po pravoslavnom obredu. Osim sutrašnje predstave „Turbo paradizo“ pozorišta „Deže Kostolanji“, koju najavljuju kao omaž Danilu Kišu, danas u gradu godišnjica njegovog rođenja neće biti obeležena značajnijim maifestacijama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 14 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1740
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.