Komentara: 0
Pregleda: 1819

Grad poklanja 3 hektara NORMA grupi

22.11.2010. u 15:24h
Izvor: RTV Yueco
<p>Odbornici Skup&scaron;tine grada Subotica na dana&scaron;njoj vanrednoj sednici usvojili su jedinu tačku dnevnog reda i to dono&scaron;enje re&scaron;enja o otuđivanju građevinskog zemlji&scaron;ta u javnoj svojini bez naknade privrednom dru&scaron;tvu Norma grupa iz Beograda. Ovo re&scaron;enje je korak ka otvaranju fabrike u privrednoj zoni Mali Bajmok, a koja bi trebalo da zaposli najmanje 250 radnika. Investicija je vredna između 10 i 12 miliona evra, a fabrika autodelova trebalo bi da počne sa radom prvog juna sledeće godine.</p>
Grad poklanja 3 hektara NORMA grupi

Većinom glasova vladajuće koalicije u Skupštini grada, pokonjeno je preko 3 hektara zemljišta u Privrednoj zoni Mali Bajmok preduzeću Norma Grupa iz Beograda u cilju izgradnje proizvodnog pogona komponenata za autoindustriju. Na jednoj od prethodnih sednica usvojen je elaborat o opravdanosti otuđenja, a Vlada Srbije je takođe dala saglasnost na ovaj postupak. Na osnovu ovog rešenja, između predstavnika grada Subotica i Norma grupe biće potpisan i ugovor o otuđenju zemljišta, koji podrazumeva izgradnju proizvodnog objekta površine 13.000 kvadrata od strane Norma grupe, i izgradnju asfalta, rasvete, vodovoda, kanalizacije, dovođenje gasa, struje i IT infrastrukture od strane Grada Subotica do 01. juna sledeće godine, dok će Norma priključke na sve to platiti sama.

Predstavnici Saveza Vojvođanskih mađara kritikovali su, pre svega stavku u kojoj stoji da Norma može raskinuti ugovor ukoliko se ne izgradi pomenuta infrastruktura u datom roku, uz nadoknadu stvarne štete, te stavku da Norma pomenutu parcelu ne sme prodati do 31.12.2015. godine, jer ukoliko zemljište bude prodato grad može naplatiti bankarsku garanciju u iznosu od 305.000 evra, koliko procenom Poreske uprave ta parcela vredi danas. Pored toga, ugovorom je predviđeno da će nakon potpisivanja Norma biti uknjižena kao vlasnik zemljišta koje će moći da založi, bez da bilo koga obaveštava, u svrhu građenja objekta.

Gradonačelnik je odbacio ove kritike

Kako se moglo čuti na sednici Skupštine, Glavni projekat fabrike je završen, a u toku su pregovori oko izbor izvođača radova na izgradnji hale površine 13.000 kvadrata, od čega je 9.000 proizvodni prostor, 1.500 magacinski prostor, a 2.500 kvadrata kancelarijski i administrativni prostor. Grad Subotica se Ugovorom obavezuje da će uložiti maksimalne napore kako bi se ova parcela uključila u Slobodnu zonu Subotica.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1819
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.