Komentara: 9
Pregleda: 3873

Građevinski radovi u vrtiću na Prozivci, deca borave na sigurnom

27.07.2020. u 16:00h
Izvor: Subotica.com
Dok roditelji čija deca pohađaju vrtić "Sanda Marjanović" negoduju zbog izvođenja građevinskih radova u objektu, navodeći da nemaju precizne informacije o njihovoj dinamici i koliko je boravak u vrtiću bezbedan po mališane, iz Predškolske ustanove "Naša radost" poručuju da je bezbednost dece na prvom mestu, te da se tokom radova neće nalaziti u tom delu objekta.
Građevinski radovi u vrtiću na Prozivci, deca borave na sigurnom

O izvođenju radova koji su započeli danas, roditelji su obavešteni u petak u popodnevnim časovima, kada im je kratko saopšteno šta će se raditi i preporučeno da ukoliko su u mogućnosti ne dovode decu u vrtić. U pokušaju da dođe do detaljnijih informacija o radovima za vreme boravka dece u objektu, kao i kako je planirana njihova zaštita, Ana Banjac, majka dvoje dece koja pohađaju vrtić "Sanda Marjanović", pozvala je Upravu, ali je, kako kaže, uspela da dobije pomoćnicu koja ju je uveravala da će sve biti u redu.

- Samo sam želela da saznam da li su uradili neki elaborat o zaštiti dece i njihovog zdravlja, da li su deca u opasnosti, jer ako jesu, to mora jasno i glasno da se kaže. Nije nikakav problem, uzećemo godišnje odmore, slobodne dane, bolovanje ili šta već imamo na raspolaganju, ali da znamo da li decu treba da sklonimo ili ne, jer je zdravlje na prvom mestu - kaže Banjac, koja je arhitekta po struci. - Ne želim da dižem frku, niti mi je to cilj, već samo da znam šta je planirano od radova i da li su deca u opasnosti, i ne tražim da se to samo meni kaže, već svim roditeljima čija deca pohađaju ovaj vrtić.

Dinamika građevinskih radova je planirana u saradnji sa izvođačima, stručnim licima i vaspitačima predškolske ustanove, objašnjava Veljko Vojnić, tehnički direktor "Naše radosti", dodajući da je bezbednost dece uvek na prvom mestu, te da će biti potpuno odvojena i zaštićena od radova.

- Menjamo parket u hodnicima sa keramičkim pločicama zbog lakšeg održavanja, a u trpezariji rekonstruišemo parket, koji će se hoblovati, presložiti i prelakirati. Nemamo mnogo mogućnosti za izvođenje ovih radova, osim kada ima najmanje dece u vrtićima, što je sada. Radiće se samo desna strana objekta, dok će deca biti smeštena u levoj, tako da neće biti u kontaktu sa radovima i eventualni proboj prašine biće sprečen najlonima, kako je dogovoreno sa izvođačima - objašnjava Vojnić.

Građevinski radovi u vrtiću na Prozivci, deca borave na sigurnomNaša sagovornica kaže da su slični radovi nedavno izvedeni i u vrtiću "Poleratac", kada su deca izmeštena iz objekta i raspoređena po grupama u drugim vrtićima, ali da sada to nije moguće, budući da su zbog aktuelne epidemiološke situacije na snazi posebne mere.

- Vaspitači su nam objasnili da sada deca ne mogu da se izmeste iz vrtića, jer nije dozvoljeno da se mešaju sa decom iz drugih grupa, te da bi jedino rešenje bilo privremeno zatvaranje vrtića, što je prihvatljivo, jer ako mora, onda mora, ali neka nam to kažu - dodaje Banjac. - Otkako je epidemija, roditeljima je zabranjen ulazak u vrtić, decu predajemo na vratimo i ne znamo šta se dešava iza tih vrata. Igrom slučaja, moja deca su u istoj grupi i do njih saznajem šta se dešava u vrtiću.

Iz predškolske ustanove kažu da roditelji nemaju razloga za brigu, jer je pre početka radova urađena procena rizika na osnovu koje je odlučeno da, zbog malog broja dece koja trenutno borave u vrtiću, nema potrebe da se izmeštaju u druge objekte, niti da se isti zatvara.

- Inače zatvaramo objekat na određeni broj dana dok traju radovi, a ovde smo procenili da nema potrebe, jer nisu u pitanju opasni radovi na samoj konstrukciji objekta, već radovi na podu koji mogu paralelno da se izvode i da se zbog smanjenog broja dece može izvršiti pregrupisanje u samom vrtiću. Takođe, svim roditeljima smo preporučili da ovih sedam dana, koliko će radovi trajati, ukoliko imaju mogućnosti ne dovode decu u vrtić, što nije obavezujuće i nikome neće biti zabranjeno da dovede dete u vrtić, ali i to može dodatno da smanji broj dece, stoga roditelji nemaju razloga za brigu, jer radimo sve kako bi mališani bili zdravi i bezbedni - poručuje Vojnić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3873
Povezane teme

Naša Radost Subotica

veljko vojnić

naša radost

predškolska ustanova naša radost

PU Nasa Radost

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.