Komentara: 8
Pregleda: 2695

Gradonačelnik Bakić čestitao dan medicinskim sestrama

12.05.2021. u 13:27h
Izvor: subotica.rs
Gradonačelnik Bakić čestitao dan medicinskim sestrama
Foto: Arhiva

Gradonačelnik Stevan Bakić čestitao je u ime Grada Subotice i svih Subotičana Međunarodni dan medicinskih sestara.

- Čestitam našim vrednim, stručnim i posvećenim medicinskim sestrama njihov dan – 12. maj. Međunarodni praznik ove plemenite profesije ustanovljen je na rođendan britanske medicinske sestre Florens Najtingejl, koja je čitav svoj život posvetila unapređenju i boljem organizovanju ove službe, koja je od neprocenjive važnosti za javno zdravlje. Medicinske sestre u našoj zemlji bile su primer naročitog junaštva i velike žrtve u Prvom svetskom ratu, tako da su nadahnule svoje koleginice širom sveta da im se pridruže u bolnicama ratom ranjene Srbije. Mnoge su dale svoj život obavljajući svoju službu do poslednjeg trenutka - zaključio je Bakić.

Po njegovim rečima kasnija krizna vremena takođe su iznedrila najbolje primere hrabrosti, saosećanja i profesionalnog integriteta medicinskih sestara, a kako kaže tako je i danas, kada su one, zajedno sa svojim kolegama tehničarima, posvećenim lekarima i ostalim zaposlenima u zdravestvenim ustanovama, stale naspram pandemije kakvu svet nije video čitav vek.

- Zdravstvena kriza globalnih razmera pokazala je sav kvalitet našeg medicinskog kadra i svu sposobnost Srbije da odgovori na izazov pred kojim su mnogi moćniji posrnuli. Ulaganja u zdravstvo koja su prvi put u nekoliko decenija započela od 2012. godine, danas omogućavaju bolje uslove rada, kvalitetniju opremu i veća primanja medicinskih sestara, koje su prepoznate kao glavna spona između lekara i pacijenta i stub zdravstvenog sistema - dodao je prvi čovek grada.  - Tokom proteklih godinu dana i među medicinskim sestrama bilo je žrtava virusa covid 19, kojih se danas sećamo sa posebnim poštovanjem. Odane svojoj profesiji i svojoj zemlji, one su položile život da bi danas mogli da kažemo da se kraj ovog teškog iskušenja za našu zemlju nazire.

Bakić je naglasio da je posao medicinske sestre težak i odgovoran i u redovnim uslovima, te pozvao građane da se vakcinišu i tako pomognu kako svojim bližnjima, tako i našem zdravstvenom sistemu, u kojem najveći teret pandemije nose upravo medicinske sestre i njihove kolege tehničari.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 3 godine i 4 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 2695
Povezane teme

stevan bakić

medicinski radnici

dan medicinskih sestara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.