Komentara: 4
Pregleda: 3231

Groblja spremna za predstojeće praznike, od sutra kapije duže otvorene

31.10.2023. u 12:38h
Izvor: Subotica.com
Groblja spremna za predstojeće praznike, od sutra kapije duže otvorene

Hrišćani katoličke veroispovesti sutra praznuju Svi svete, a u četvrtak Dan mrtvih, dok će pravoslavni vernici u subotu obeležiti Mitrovske zadušnice. Iz JKP "Pogrebno", uoči praznika posvećenih pokojnicima, poručuju da su sva groblja pokošena, a u toku su i završni radovi na sakupljanju smeća i lišća.

- Tokom ovih verskih praznika, odnosno od sutra do subote, kapije groblja otvaraće se uobičajeno (od 7h), ali će se zatvarati tek u 21h. Sutra neće biti sahranjivanja u grobljima koja su u našoj nadležnosti, a već od četvrtka će se obavljati sahrane - objašnjava direktorka JKP "Pogrebno", Vesna PrćićOd sutra do subote neće biti moguć ulaz u groblje sa putničkim automobilima. 

Groblja spremna za predstojeće praznike, od sutra kapije duže otvorene

Iz nadležnog preduzeća podsećaju da je u toku akcija obnove drvenih obeležja, kao i akcija obaveštavanja građana kojima ističe desetogodišnja naknada za grobnicu, odnosno grobno mesto.

- Svima kojima ove godine ističe naknada za grobno mesto poslali smo obaveštenje na kućnu adresu. Građani svoje obaveze mogu izmiriti do kraja godine. Podsećam, naknada za rake iznosi 11.700 dinara, a za grobnice 14.600 dinara - navodi Prćić.

Groblja spremna za predstojeće praznike, od sutra kapije duže otvoreneGovoreći o investicijama koje su realizovane tokom godine , sagovornica objašnjava da je u okviru Bajskog groblja uređena parcela koja će podrazumevati novi način sahranjivanja.

Dakle, uredili smo parcelu na kojoj se nalaze rake za sahranjivanje po dva pokojnika, kao i parcelu rozarijuma. U narednom periodu izgradićemo i dva kolumbarijuma tako da će tu biti omogućeno i polaganje urne, kako u parterne, tako i u zidne kasete - najavljuju iz JKP "Pogrebno.

Podsećamo, ovo preduzeće upravlja sa 13 groblja, a trenutno imaju dovoljno prostora za sahranjivanje u svim grobljima, izuzev u Aleksandrovu i Dudovoj šumi.

U ova dva groblja sahrane se obavljaju isključivo u postojeća grobna mesta. Dakle, u tim grobljima trenutno nema prostora za izgradnju novih grobnica, odnosno grobnih mesta - zaključuje Prćić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 meseci i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 3231
Povezane teme

jkp pogrebno

vesna prćić

svi sveti

zadušnice

dan mrtvih

groblje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.