Komentara: 9
Pregleda: 3330
Foto

Grupa Anonimnih alkoholičara: Cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugima da to ostvare

05.03.2022. u 13:37h
Izvor: Subotica.com
Grupa Anonimnih alkoholičara: Cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugima da to ostvare

"Zovem se... i ja sam alkoholičar". Upravo to je najvažnije, da osoba osvesti da ima problem sa alkoholom, kažu iz grupe Anonimnih alkoholičara koja u našem gradu funkcioniše devet godina.

- Veliki teret čoveku padne sa leđa kada sam sebi prizna da je alkoholičar. To je najvažnije, jer kada postanete svesni problema, odnosno prihvatite stvarnost, onda skupite i hrabrost da promenite ono što možete promeniti - kaže naš sagovornik, član grupe AA - Na prvom sastanku ove grupe osećao sam se kao "čardak ni na nebu ni na zemlji", na drugom je već bilo za nijansu bolje, a posle trećeg sastanka sam za konzumiranje alkohola rekao nikada više i tako je do danas. Svaki dan, mesec, svaku godinu apstinencije slavim kao rođendan.

Grupa Anonimnih alkoholičara: Cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugima da to ostvare

KO SU AA? Anonimni alkoholičari su udruženje žena i muškaraca koji međusobno razmenjuju iskustvo, snagu i nadu sa cijem da reše zajednički problem i pomognu i drugima da se oporave od alkoholizma. Jedini uslov za članstvo je želja da se prestane sa pićem.Članarina se ne plaća, izdržavamo se sami od dobrovoljnih priloga članova. AA nije u vezi ni sa jednom sektom, političkim ili drugim organizacijama i institucijama. AA ne želi da učestvuje u javnim raspravama pa ne podržava nikakve javne kontroverze, niti im se suprodstavlja. Naš osnovni cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugim alkoholičarima da ostvare stanje treznosti.

Grupu čine različiti pojedinci, sa različitim životnim pričama, okupljeni oko istog cilja - ostati trezan i pomoći drugima da ostvare stanje treznosti. Jedini uslov za članstvo u ovoj grupi je želja da se prestane sa pićem. 

- Prvu čašu ne uhvatiti, jer jedna će biti previše, a 1.000 premalo, upravo ovim se vodimo. Čovek, kom je alkohol postao sastavni deo života, postaje rob ovog poroka. Grupa je namenjena svima koji su došli do svesti da je alkoholizam bolest. Ovo nije krivica, već jedna prosta bolest. Mi kroz iskustva objašnjavamo šta su ljudi radili kako bi ostali trezni i sada srećno žive. Program je vrlo sažet, postoje preporuke koje se slede i zahvaljujući kojima dolazi do pročišćavanja, prvo tela, potom duha. Nakon toga nastupa radost, pojedinac postaje svestan kako mu je dobro bez alkohola - objašnjava članica grupe AA.

Grupa Anonimnih alkoholičara: Cilj je da ostanemo trezni i pomognemo drugima da to ostvareNa sastancima nikoga ne interesuje kako se zovete, prezivate, šta ste po profesiji, zanimanju, jedino je važno podeliti iskustvo i kroz to iskustvo pomoći i drugima da ostave piće. 

- Nas spaja empatija prema ljudima koji su takođe bolesni. Međusobni kontakti su nam potrebni, a ovaj program ne poznaje državne granice. Gde god na svetu da odete i vidite znak AA vi tamo imate stolicu i prihvataju vas sa takvom radošću kao da vas godinama poznaju. To je posebna zajednica koja nas veže i jedino je važno ispričati iskustvo i kako ste doši do toga da ste danas srećna osoba.

Grupa se sastaje tokom cele godine, jednom nedeljno, odnosno četvrtkom u prostorijama Fondacije "Expecto".

- Ovo je jedna progresivna i smrtonosna bolest. Znači ona ne nestaje, uvek je tu. To znači da treba znati kako živeti da ta bolest "spava" tako mirno i duboko da nas nikada više ne dira. A kod članova AA grupe recidiva nema - zaključuje naša sagovornica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 3330
Povezane teme

alkoholičari

alkoholizam

bolest zavisnosti

anonimni alkoholičari

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.