Komentara: 4
Pregleda: 2998

Hitna pomoć ima pune ruke posla, povećan broj pacijenata i u Kovid ambulanti

28.06.2022. u 14:12h
Izvor: Subotica.com
Ekipe Službe hitne medicinske pomoći tokom vikenda i prvog dana radne nedelje imali su povećan broj izlazaka na teren, povećan je broj pregleda i u ambulanti Hitne pomoći, a ovih dana više posla imaju i lekari u Respiratornoj ambulanti gde se beleži skok broja pacijenata pozitivnih na virus kovid-19.
Hitna pomoć ima pune ruke posla, povećan broj pacijenata i u Kovid ambulanti

Ekipe Službe hitne medicinske pomoći tokom vikenda i u ponedeljak imali su povećan broj izlazaka na teren u odnosu na godišnji prosek, tako su lekari dnevno imali i do 45 terenskih intervencija, a javljali su se pretežno hronični pacijeti.

Hitna pomoć ima pune ruke posla, povećan broj pacijenata i u Kovid ambulantiTo su uglavnom pacijenti sa kariovaskularnim oboljenjima ili oni koji imaju problema sa disajnim putevima, tačnije hronično opstruktivnu bolest pluća ili astmu. Što se tiče kolapsa na javnim mestima, tokom prethodnih par dana ih gotovo nije ni bilo - objašnjava dr Mihaela Budimski Soldat, PR Doma zdravlja - Ono što je obeležilo protekli period je povećan broj pacijenata sa infarktom. Iako to nije karakteristično za ovo doba godine, gotovo svakodnevno smo vozili po jednog pacijenta na Institut zbog akutnog infarkta srca.

Hronični pacijetni da se pridržavaju savetaNajkritičnija kategorija stanovnika, odnosno hronični pacijenti, deca i trudnice u najtoplijem delu dana, od 11 do 17h, treba da borave u hladovini ili u zatvorenom, blago rashlađenom, prostoru. Izuzetno je važno da hronični pacijenti redovno uzimaju teapiju, da vode računa o načinu ishrane, odnosno da uzimaju češće, lagane obroke, te da unose dovoljne količine tečnosti - savetuju stručnjaci

Veliki broj pacijenata zabeležen je i u ambulanti Službe hitne medicinske pomoći, koja sa radom počinje od 19h. Broj pregleda ide i do 50, a tokom noći su čekaonice pune.

Pacijenti se u ambulantu uglavnom javljaju zbog oscilacija krvnog pritiska, odnosno zbog kardioloških tegoba, ali i zbog alergijskih reakcija, što zbog sistemskih alergija, što zbog uboda insekata - dodaje Budimski Soldat.

Hitna pomoć ima pune ruke posla, povećan broj pacijenata i u Kovid ambulanti

Povećan broj pacijenata i u Harambašićevoj

U Respiratornoj ambulanti Doma zdravlja povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih tegoba.

- U Harambašićevoj dnevno ima oko 80 pregleda, što je povećan broj u odnosu na protekli period. Dnevno na kovid- 19 bude pozitivno testirano oko 20 pacijenata. Još uvek su u pitanju blaže kliničke slike, ali pratićemo epidemiološku situaciju u narednom periodu. Respiratorna ambulanta u Harambašićevoj radi od 7 do 17h - zaključuju iz Doma zdravlja. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 2 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 2998
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

ambulanta

hitna medicinska pomoć

mihaela budimski

služba hitne medicinske pomoći

kovid ambulanta

respiratorna ambulanta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.