Komentara: 39
Pregleda: 12127

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo na respiratoru

25.07.2020. u 16:30h
Izvor: Subotica.com
Vanredno stanje, ali i povratak virusa, doveo je veliki broj ugostiteljskih objekata, hotela i drugih pružalaca smeštaja na rub egzistencije. Na sreću, po informacijama koje imamo u našem gradu niko ko se bavi ovim delatnostima nije stavio ključ u bravu, ali su svi saglasni da će biti teško izgurati ovu poslovnu godinu.
Hotelijerstvo i ugostiteljstvo na respiratoru

Posledice pandemije oseća cela privreda, a ponajviše sektor turizma, ugostiteljstva i prevoza putnika.

- Sektor turizma je u nezavidnoj situaciji, i trpi značajne posledice zbog otkazivanja brojnih aranžmana koji su vezani za trenutnu epidemiolosku situaciju. Naime, većina objekata, poput hotela, privatnih smeštaja i ugostiteljskih objekata nisu radili od 15. marta pa do, slobodno mogu reći 15. juna, jer i kada je prošao prvi talas virusa i kada je ukinuto vanredno stanje, ljudi su veoma polako počeli da putuju i odlaze na odmor. Trenutno je povećana tražnja za smeštajem na Paliću, ali ako znamo da je u većini turističkih destinacija poslovanje sezonskog karaktera, od maja do oktobra, dva do tri meseca intenzivnog rada neće moći da nadomeste gubitke koji su nastali i koji će nastajati u zavisnosti od epidemiološkog a i ekonomskog stanja, kako u državi tako i u svetu. Pred nama je dug period izlaska iz ove krize - objašnjava Biljana Štavljanin, v.d. direktora Regionalne privredne komore Severnobačkog okruga. - Država je na mnoge načine pokušala da pomogne domaćoj privredi poput ekonomskih mera, koje je veliki broj privrednika i iskoristio, a turizmu, putem vaučera koji znače u ovoj teškoj situaciji. Ugostiteljstvo je u nešto lakšem položaju jer su se mnogi prilagodili vanrednom stanju i dostavljali hranu, i tu je država izašla u susret i odobrila dozvole za kretanje dostavljačima, ali ni to nije dovoljno da bi poslovanje bilo pozitivno.

Iako je sve od sredine maja pa do početka jula živnulo, zbog epidemiološke situacije sada ponovo opada broj gostiju, a time, razumljivo, i promet.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo na respiratoru

- Predlozi i inicijative turističke privrede nakon niza sastanaka sa predstavnicima iste, prosleđeni su zvanično ispred PKS Kabinetu predsednice Vlade kako bi se razmotrile dodatne mere pomoći za sektor ugostiteljstva i turizma gde spadaju kategorisani hoteli i drugi smeštajni objekti, licencirane turističke agencije, organizatori događaja, klubovi, restorani, barovi i kafići čija je delatnost rada onemogućena ili sprečena s obzirom na trenutnu situaciju i razne mere zabrane - dodaje Štavljanin.

Prema podacima Regionalne privredne komore, na teritoriji koju pokriva (Subotica, Bačka Topola, Mali Iđoš, Senta, Ada i Kanjiža) postoji 31 privredno društvo koje se bavi hotelskim i ostalim smeštajem. Tome treba dodati i one koji su registrovani na drugi način, a bave se ovom delatnošću. Međutim, kako god da su registrovani, uglavnom su u istom problemu. U najvećoj muci su hoteli u gradu, dok su na Paliću u boljoj situaciji.

- Gostiju ima, ali to nije dovoljno da se akumuliraju sredstva koja će nadomestiti tri neradna meseca i obezbediti miran tok poslovanja do kraja godine. Bez obzira da li se radi ili ne, postoje troškovi koji se moraju platiti, a mnogi imaju i kredite koji sada posle moratorijuma dospevaju na naplatu - smatra Milorad Štavljanin, vlasnik hotela „Vila Milord“ na Paliću. - Sada ima gostiju, svi smo se prilagodili propisanim merama, ne radimo sa grupama, čak se i hrana služi na otvorenom, ali opet, pitanje je kako će se dalje situacija odvijati i zbog toga je pomoć države neophodna.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo na respiratoruNa području koje pokriva Regionalna privredna komora radi 85 privrednih društava koji su registrovani za delatnost restorani i pokretni ugostiteljski objekti i usluge pripreme i posluživanja pića. Tačan broj onih koji se bave ugostiteljskom delatnošću u našem gradu, bez obzira kako su registrovani, nismo uspeli da saznamo jer ne postoji nijedno udruženje koje okuplja ugostitelje. Nezvanične procene da su da u Subotica ima oko 40 kafića, restorana, klubova...

Za razliku od hotela, oni su počeli da rade čim im je to omogućeno, 4. maja. Građani željni drženja, pohrlili su u kafiće i restorane, te su u protekla dva meseca bašte bile dupke pune. Kako se epidemiološka situacija pogoršava, tako i lokalni postaju prazniji.

Hotelijerstvo i ugostiteljstvo na respiratoru

- Još pre uvođenja vanrednog stanja, početkom marta, počeo je da opada broj gostiju, da bi 21. marta zvanično prestali sa radom. Kada nam je omogućeno da radimo, od maja do kraja juna gostiju je bilo više nego u tom perodu prošle godine, a sada ih je ponovo, iz dana u dan manje, i većinom smo na upola manje prometa - objašnjava Marinko Vučetić, vlasnik „Arte del Gusta“. - Pridržavamo se propisanih mera dezinfekcije, konobari nose maske, a primećujemo da su i gosti disciplinovani, da drže distancu, sami naprave razmak u sedenju, dezinfikuju ruke. Zadržali smo radnike, pomoć države u vidu minimalca je svima značajna, a iako je posla manje, proces rada se odvija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 8 meseci
Komentara: 39
Pregleda: 12127
Povezane teme

Turizam Subotica

turizam palić

regionalna privredna komora

turizam na paliću

ugostiteljstvo

privredna komora subotica

regionalna privredna komora subotica

biljana štavljanin

korona virus

epidemija korona virusa

ugostiteljski objekti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.