Komentara: 2
Pregleda: 3784

Hristos vaskrse! Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću

16.04.2023. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave najveći hrišćanski praznik - Vaskrs. Na današnji dan Isus Hrist je vaskrsao, pobedio smrt i darovao svim ljudima večni život. Po jevanđeljima događaj se zbio na njegovom grobu, a radosnu vest ženama mironosicama saopštio je arhangel Gavrilo.
Hristos vaskrse! Vaskrs, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću

Osvanuo je dan vaskrsenja Hristovog, a sa tornjeva pravoslavnih hramova dugo zvone sva zvona i javljaju dolazak velikog praznika. Domaćini sa članovima porodice odlaze na uskršnju liturgiju, odeveni svečano i lepo, kako i dolikuje prazniku nad praznicima. Nakon službe, vernici se pozdravljaju rečima Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Ovaj pozdrav traje sve do Spasovdana.

Vakršnja jaja su prvi mrsni zalogaji nakon posta, a oko svečane trpeze danas će se okupiti cela porodica. Na stolu stoji činija sa jajima, domaćin uzima jedno, a potom i ostali ukućani i sledi takmičenje u tucanju jajima. I tom prilikom se izgovara Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!  Kod Srba je ukorenjen i običaj darivanja ofarbanih jaja, te će svi gosti koji posete kuću u kojoj se slavi praznik vaskrsenja Spasitelja dobiti po jedno.

Iako nije izvorno srpski običaj, zbog preplitanja tradicija, mnoga deca u Vojvodini na današnji dan sa nestrpljenjem iščekuju zeca koji će im ostaviti poklone u gnezdu.

Proslava vaskrsenja Hristovog nastavlja se sutra, kada se obeležava Vaskršnji ponedeljak, odnosno počinje Svetla nedelja koja se smatra produžetkom Uskrsa. Kako su govorili stari, Vaskršnji utorak jedini je dobar utorak u godini, a veruje se da će dete koje se rodi toga dana biti srećno i dugovečno.

ХРИСТОС ВАСКРЕСЕ!

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 godinu i 3 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 3784

Povezana vest

Povezane teme

Vaskrs

vaskršnji praznici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.