Komentara: 13
Pregleda: 3449

Hrvatska nacionalna zajednica proslavila svoj praznik

29.06.2021. u 11:30h
Izvor: TV Subotica
Svečanom akademijom, na kojoj su nagrađeni najbolji učenici koji nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku, hrvatska zajednica proslavila je svoj praznik, Dan rođenja biskupa Ivana Antunovića.
Hrvatska nacionalna zajednica proslavila svoj praznik
Foto: Hrvatski nacionalni savet

Pohvalu su dobili đaci osnovnih i srednjih škola koji su postigli zapažene rezultate na takmičenjima, a posebnu titulu "Crvenu kravatu", koja se dodeljuje učenicima generacije, ove godine poneli su Andrija Mandić iz OŠ "Matko Vuković" i Matija Ivković Ivandekić iz OŠ "Ivan Milutinović". Na putu do željenog priznanja mnogo toga se trebalo odreći, ponajviše slobodnog vremena i druženja sa prijateljima, kazao je Matija.

- Postigao sam dosta zapaženih rezultata na takmičenjima iz tambure, na vojvođanskom, republičkom i međunarodnom nivou. Takođe sam bio na atletici, gde bi stigao do republičkog takmičenja da nije bilo korone. Bio sam na takmičenju iz matematike, fizike, biologije, hemije, likovnog i hrvatskog jezika - rekao je Matija.

Hrvatska nacionalna zajednica proslavila svoj praznikOve godine bilo je čak 137 učenika koji su na takmičenjima osvojili jedno od prva tri mesta, a osim đaka, nagrađeni su i njihovi nastavnici. Priznanje je dobila Elena Brdar, učiteljica OŠ "22. oktobar" iz Monoštora, Sanja Dulić, učiteljica OŠ "Ivan Milutinović", kao i velečasni Marinko Stantić, za zalaganje za otvaranje prvih jaslica na hrvatskom jeziku.

- Možemo reći da se u poslednjih nekoliko godina zaista promenila percepcija obrazovanja na hrvastkom jeziku. Da se ona promenila na pozitivnije i da je veliko zadovoljstvo nastave na hrvatskom jeziku, a brojke, da je svake godine sve više nagrađenih učenika u nastavi na hrvatskom jeziku, nadam se da govore i o kvalitetu te nastave - istakla je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Hrvatska nacionalna zajednica proslavila svoj praznikSvečanoj akademiji prisustvovao je i savetnik za pitanja nacionalne manjine u inostranstvu ispred Centralne državne kancelarije za Hrvate van Republike Hrvatske, Milan Bošnjak, koji je istakao da hrvatske institucije daju veliku podršku obrazovanju, jer su mladi zaista najvažniji.

- Mislim da bi bilo dobro da svi Hrvati koji žive u Vojvodini dobiju uvid u to šta sve mladi Hrvati uspevaju, kakve sve nagrade dobijaju i koliko toga oni uspeju da naprave u jednoj školskoj godini. To je zaista fascinantno - poručio je Bošnjak.Hrvatska nacionalna zajednica proslavila svoj praznikJedan od četiri praznika hrvatske zajednice u Srbiji, ove godine je prvi put obeležen i polaganjem venaca na spomenik biskupu Ivanu Antunoviću.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 13
Pregleda: 3449
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.