Komentara: 7
Pregleda: 2678
Foto

Hrvatska zajednica obeležila praznik

18.12.2021. u 12:36h
Izvor: Subotica.com
Akademijom u Velikoj većnici Gradske kuće i dodelom priznanja u oblasti obrazovanja, kulture i sveopštog doprinosa hrvatskoj zajednici, Hrvatsko nacionalno veće obeležilo je Dan izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji, jedan od četiri praznika hrvatske zajednice u našoj zemlji.
Hrvatska zajednica obeležila praznik

Obeležavanje Dana izbora prvog saziva Hrvatskog nacionalnog veća u Srbiji ove godine se poklopilo sa 200. godišnjicom od rođenja i 130. godišnjicom od smrti Josifa Runjanina, koji je komponovao hrvatsku himnu, te su se ovim povodom na Uspenskom groblju u Novom Sadu okupili predstavnici vlasti Srbije i Hrvatske, kao i predstavnici Srba u Hrvatskoj i predstavnici Hrvata u Srbiji, kako bi položili venac na Runjaninovom grobu.

- To nam je izuzetno drago, jer je Runjanin jedna istorijska ličnost koja nas sve povezuje u jednu pozitivnu priču, a od kojem možemo puno naučiti. On je bio Srbin rođen u Hrvatskoj koji je komponovao hrvatsku himnu, najlepšu hrvatsku pesmu, što ukazuje da i mi, kao nacionalne manjine, treba da damo najlepše državi u kojoj živimo, a uz to poštujući svoj identitet i čuvajući svoje korene. Na kraju, da zapravo svi možemo stajati, kao danas, na jednom mestu i da možemo graditi jednu pozitivnu priču za budućnost - kazala je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća.

Hrvatska zajednica obeležila praznikHrvatska zajednica obeležila praznik

Ovogodišnji praznik, Hrvatsko nacionalno veće obeležava u trećoj godini četvrog saziva, a po rečima predsednice, u protekle tri godine je urađeno mnogo toga. Kako je navela, otkupljen je deo kuće Josipa Jelačića koji se obnavlja, dobijen je prostor u Beogradu, izgrađuje se Hrvatska kuća u Subotici, a takođe su otvorene i prve jaslicena hrvatskom jeziku i izrađeni svi udžbenici za osnovnu školu i veći deo udžbenika za srednju školu.

- U tri godine je zaista bilo puno ishoda, ali ono što je možda još važnije, to su ti na oko nevidljivi ishodi. Uspeli smo da se povežemo sa Srbima u Hrvatskoj, sa svim predstavnicima institucija u Hrvatskoj  i tamo smo puno vidljiviji. Jedino što još očekujemo i nadamo se da će se pokrenuti u poslednjoj godini mandata, jeste ta neka komunikacija sa predstavnicima vlasti Srbije i, ono što uvek naglašavamo, to je mandat u Skupštini, jer ako sedimo za istim stolom, ako smo deo institucija i političkog sastava Srbije, svaki problem će biti jednostavniji i lakše rešen - poručila je Vojnić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 2678
Povezane teme

hrvatska zajednica

hrvatsko nacionalno veće

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.